Miloš Zeman többszáz ember előtt fogalmazta át John F. Kennedy elhíresült „Ich bin ein Berliner” mondatát a zsidóság támogatásának jeléül.

Több mint 600 fős rendezvényen mondott beszédében fejezte ki Izrael és a zsidóság melletti elkötelezettségét Miloš Zeman. A cseh elnök az Algemeiner éves gáláján vett részt New Yorkban, ahol az amerikai zsidó médium kitüntetését, az „Igazság Harcosa” (Warrior for Truth) díjat is átvehette.

Beszédében Zeman azt mondta: „Átfogalmaztam John F. Kennedy híres mondatát, amely így szól: ‘Ich bin ein Berliner’”. Majd hozzátette: „Zsidó vagyok. Áni jehudi”. Ezt követően a cseh elnök felhívta a figyelmet az Izraelt fenyegető globális veszélyekre is, különösen az „iszlamista terrorra”, amely szerinte „konkrét cselekedeteket” kíván.

Zeman beszélt azokról is, akik ugyan elfogadják Izrael létezését, viszont tagadják a létjogosultságát. Elítélte a magatartást, amely alapján egyesek arra a kérdésre, hogy támogatják-e Izraelt, azt felelik: „igen, de…”. Ennek egyik példájaként Jeruzsálemet említette, amelynek fővárosként való elfogadása máig nemzetközi vitákat gerjeszt. Zeman beszédének végén „valós szolidaritásra” szólított fel, amely nem csak szavakban jelenik meg.

zsido.com

Képek forrása: Algemeiner