Egy zsidó szervezetnek köszönhetően szakértők és önkéntesek ukrajnai zsidó temetőket térképeztek fel az elmúlt hetekben.

Busk és Kalus a történelmi Galícia területén található Nyugat-Ukrajnában. Ezeknek a településeknek a temetőit vizsgálta a Héber Egyetem munkatársaink vezetésével az a csoport, amelyhez helyben is csatlakoztak a zsidó örökséget védő aktivisták – derül ki a jewish-heritage-europe.eu beszámolójából.

Több sírkő is előkerült, amiket 1570-től a XVII. század első feléig állítottak. Impozáns alkotásokról van szó. Buskban található a mai Ukrajna legrégebbi ismert sírköve, 1520-ból, de felfedeztek még körülbelül 10 másik fontos sírkövet is, amelyeket a kutatók eddig nem ismertek. A szakértők szerint ritkák az ilyen mennyiségű felirattal ellátott leletek ebből az időszakból, egyben bizonyítják a galíciai zsidóság jelentőségét, rávilágítanak történetük több részletére is.

A csoport mostanra legalább 400 sírkövet dokumentált, egészen a náci megszállásig bezárólag. Az adatokat feldolgozzák és publikálják, ahogy az eddigieket is. További részletek a szervezet munkájáról itt olvashatók.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu