1980. szeptember 20-án, Szukot ün­nepének 4. napján a lubavicsi Reb­be, Menáchem Mendel Schneer­son egy új gyerekprogra­mot hirdetett meg: „Azt javaslom, ezeket a csapatokat hívják Civot Hásémnek, Isten seregének, és használják ezt a nevet világszerte. Ez egyesíteni fogja őket.” – ezekkel a szavakkal kezdődött az a szervezet, ami mára gyerekek tízezreit egyesíti a Tóra-tanulásban és a jócselekedetekben.

Minden zsidó gyerek katona az Örökkévaló seregében – ez a nemzetközi Civot Hásém program alapja. Minden gyerekben megvan az erő, hogy legyőzhesse önmagában a rosszra való hajlamot, de a küldetés sikere azon áll vagy bukik, hogy betartja-e a „sereg” alapvető szabályait.  „Nem szabad elfelejteni, hogy Isten seregében szolgáltok. És hogy működik egy hadsereg? Ha érkezik egy parancs, hogy ezt vagy azt kell tenni, akkor nem kérdezősködünk, vagy keresünk magyarázatokat. Akár értjük, akár nem, az első teendő teljesíteni a parancsot. Ugyanígy van ez a zsidó gyerekekkel.” – magyarázta a Rebbe, kihangsúlyozva, hogy Isten seregében szolgálni vidám és kiváltságos dolog, ugyanakkor komolyan is kell venni.

„Egy hadseregben nem mondhatjuk azt, hogy én vagyok a magam főnöke, azt csinálok, amit akarok.” – folytatta a Rebbe. A küldetés sikere egyetlen katonán is múlhat és csak a főparancsnok, az Örökkévaló maga látja át a küldetést teljes valójában. „Nem tudhatjuk, hogy a cselekedetünk következményei csak minket érintenek majd, vagy más zsidókat is, esetleg az egész zsidó népet.”

Csakhogy az Örökkévaló katonái nem haraggal és agresszióval küzdenek – épp ellenkezőleg, barátsággal és tanulással veszik fel a harcot a gonoszság ellen. A Civot Hásém egyszerre szól a közösségépítésről, oktatásról és a zsidó identitás pozitív megéléséről. „Ve’áchávtá Lereechá Kámochá” – szeresd felebarátodat, mint magadat: ez a Civot Hásém program mottója. A Magyarországon nemrégiben meghonosított oktatási program célja, hogy a gyerekek saját tempójukban ismerkedhessenek meg a zsidóság alapértékeivel és történelmével, miközben barátokat szerezhetnek és részesei lehetnek egy egész világra kiterjedő csoportnak.

Megszakítás