Örülhetnek azok, akik unják a rizlingszilvánit és zöld veltelinit. Izraeli kutatóknak sikerült fehér bort készíteniük Izraelben őshonos szőlőből.

Az Ariel Egyetem tudósai, Dr. Elyashiv Drori vezetésével 2011 óta kutattak őshonos szőlőfajok után Izraelben. A biblikus korszak tanulmányozásával, valamint a terepen végzett kutatásokkal, végül sikerült beazonosítaniuk egy élő példányt az őshonos Marawi szőlőfajtából – írja tudósításában a JTA.

Azóta a Recanati borászat már fel is nevelt néhány palántát, amelyből 2 500 palack Marawi bort állítottak elő. Az első palackokat október 18-án mutatatták be a Milánói Világkiállításon. Az olaszországi expon elsősorban az élelmiszertermeléssel kapcsolatos ereményeket mutatták be a kiállítók.

Korábban az izraeli borászatok alapvetően Európában őshonos fajtákkal foglalkoztak.

Ezzel kapcsolatban Dr. Drori azt mondta: – Abban nincs semmi érdekes, hogy chardonnayt állítsunk elő, mert jön elég chardonnay Kaliforniából. De ha olyan bort tudunk készíteni, ami máshol nem lelhető fel, az itteni történelemhez viszont kapcsolódik, na az sokkal érdekesebb.

Megszakítás