Néhány napja érkezett vissza Izraelbe Netánjáhu miniszterelnök gépén az az izraeli fiatal, akit Indiából hazafelé utazva tartóztattak le a moszkvai repülőtér tranzitvárójában, mert hasist találtak a csomagjában. A kábítószer csempészéssel megvádolt lányt hét és fél év börtönbüntetésre ítélték. Hosszas diplomáciai egyeztetés után Náámá Jiszáchár végül kegyelmet kapott. A börtönben töltött közel tíz hónap során egy lubavicsi rabbi tartotta benne a lelket.

A moszkvai Sááréj Cedek központot vezető Shea Deitsch rabbi már a letartóztatástól fogva Náámá mellett állt. Minden héten kóser élelmiszert és szellemi táplálékot vitt be neki a börtönbe, és mindent megtett, hogy a lány ne törjön össze fogva tartása során. Deitsch rabbi az Izraelben élő Jiszáchár család tagjaival is felvette a kapcsolatot, és igyekezett bennük is tartatni a lelket. A családtagok egyszerűen csak “málách”-nak, azaz angyalnak nevezték egymás között a rabbit. “Ő volt az, aki akkor is mellettünk állt, amikor senki más nem” – mondta Jáfá Jiszáchár, a bajba került lány édesanyja.

“Emlékszem a napra, amikor hírt kaptam a letartóztatásáról. Még a peszách előtti napon elmentünk hozzá a feleségemmel. Kóser élelmet vittünk neki és próbáltuk megvigasztalni. A moszkvai zsidó közösség is mindenben igyekezett támogatni őt. Jáfá gyakori vendég volt nálunk és a zsinagógában is. A tóraolvasások alkalmával mindig áldást mondtunk rájuk” – mondta Deitsch rabbi.

“A színfalak mögött Berel Lazar, Oroszország főrabbija nagy erőfeszítéseket tett az izraeli nagykövetséggel és az izraeli miniszterelnöki hivatallal együttműködve, hogy megtörténhessen Náámá szabadon bocsájtása” – tette hozzá.

Deitsch rabbi minden bírósági tárgyaláson és meghallgatáson is megjelent, hogy lelki támaszt nyújtson a lánynak. “Azok voltak a legnehezebb pillanatok, amikor a kérelmekre adott bírói elutasításokat hallgattuk. Akkor keserű sírás és mély elkeseredés lett úrrá mindannyiunkon” – emlékezett vissza a rabbi.

“Az volt az egyik legmegindítóbb pillanat, amikor hanuka hatodik napján menórát és gyertyákat vihettem be Náámához. Az ünnep korábbi napjain nem kaptam látogatási engedélyt. Miután elmondta mindhárom áldást, egyszerre kezdett el zokogni és nevetni. Azt mondta, hogy a börtön meglehetősen furcsa hely egy olyan áldás számára, mely így hangzik: “Áldott vagy … aki csodákat tettél ezekben a napokban, abban az időben”.

Végül azonban mégis megtörtént a csoda és Náámá hazatérhetett családjához.

zsido.com

Forrás: theyeshivaworld