A második ember, aki a Hold felszínére lépett, még most is igen aktív, figyeli a világ eseményeit, tervezgeti a Mars meghódítását és a humora sem hagyta el. Az egyik legfontosabb légiközlekedési konferencia vendége volt Izraelben.

„Azért Neil Armstrong lépet először a Hold felszínére, mert ő volt közelebb az ajtóhoz” – ezzel a poénnal nyitotta előadását Buzz Aldrin a 66. Nemzetközi  Repülési Kongresszuson Jeruzsálemben. A jó formában lévő 85 éves legenda több száz résztvevő előtt beszélt, sok humorral fűszerezve mondandóját. Ennek jegyében megjegyezte: sorsát meghatározta, hogy anyukája leánykori neve Marion Moon volt. Mesélt életveszélyes helyzetekről, azok rendkívül kreatív, hidegvérű megoldásairól, és arról, hogy a régimódi eszközök milyen hatékonyak voltak komplex szituációk megoldására.

Mostanában a Mars meghódítása foglalkoztatja. Miután ellátogatott a Negev-sivatagba, munkatársa beszámolója szerint megállapította, hogy a „Mars a Közel-Keleten van”. A veterán űrhajós több tanulmányt is írt a vörös bolygó kolonizációjának lehetséges módjairól. Aldrin becslése szerint 2040-re állandó emberi jelenlét lehet a Marson. Fontosnak tartja azt is, hogy az Egyesült Államok szerezze vissza vezető szerepét az űriparban, ennek kapcsán kritizálta az Obama-kormányzatot, amely szerinte nem szentel elég figyelmet ennek a területnek – írja összefoglalójában a jpost.com

A Jerusalem Post kérdésére válaszolva Aldrin elmondta, hogy az izraeli űripar fejlesztései szépen haladnak, jók a benyomásai az Izraeli Űrügynökség és a nonprofit SpaceIL kapcsán is. Utóbbi automata eszközt küld hamarosan a Holdra a Google Lunar Xprize projekt keretében. Aldrin az esemény előtt megkapta a Holt-tengeri tekercsek másolatát az űrkutatást is felügyelő minisztérium illetékesétől.

Kép: jpost.com

 

Megszakítás