Vilmos herceg avatta fel annak a brit kémnek a szobrát, aki zsidók ezreinek megmentésében segített a II. világháború idején.

Frank Foley szobra Stourbridge-ben található, Anglia középső részén. A ceremónia előtt az egyik túlélő, Michael Mamelok, akinek Foley segített elmenekülni Berlinből, elmesélte a hercegnek a saját történetét. Megindultan beszélt arról, hogy most nem lehetne itt és nem lehetne családja sem, ha Foley nem intézkedik. A szobor egy padon ülve ábrázolja a kémet, kalapban, a táskája társaságában. 

A hírszerző a kutatások szerint legalább 10 ezer német zsidót mentett meg a holokauszttól. Sokan közülük nem is tudták kinek köszönhetik az életüket. Frank Foley a ’30-as években Berlinben dolgozott, az útlevelek kiadásáért volt felelős. Igazából ez csak a fedőbeosztása volt a kémnek, de látva a romló helyzetet tömegesen adott vízumot a menekülő zsidóknak. A háború kitöréséig ő volt a brit hírszerzés titkos berlini központjának vezetője  – olvasható a timesofisrael.com tudósításában.

Az ünnepségről itt lehet megnézni egy videót. Frank Foley 1999-ben megkapta a Világ Igaza elismerést a Jad Vasemtől.

zsido.com

Kép: timesofisrael.com