A Spiegel információi szerint a pinnebergi zsidó hitközség elnöke nem zsidó. Sőt, protestáns felmenői Hitler seregében harcoltak a második világháborúban. Úgy tűnik, a pozíció megszerzése érdekében hazudott magának zsidó ősöket.

A 71 éves Wolfgang Seibert 2003 óta vezeti a Hamburg közelében fekvő Pinneberg zsidó hitközségét, és önmagát reform zsidónak vallja. A fellelt dokumentumok szerint azonban családjában egy zsidó sincs, és betérés által sem csatlakozott a zsidó közösséghez. Seibert korábban azt is állította, hogy egyik nagyanyja, Anna Katharina Schmidt Auschwitzban élte túl a holokausztot. Ezen állítását sem lehet semmilyen módon alátámasztani, ráadásul a nagymamának már a nagyszülei is bizonyítottan keresztények voltak. A Spiegel újságírója ez alapján csalónak kiáltotta ki Seibertet. Kiderült az is, hogy Seibertet korábban csalás és sikkasztás miatt vonták eljárás alá.

A bemutatott dokumentumok szerint a férfi protestáns családba született és három napos korában meg is keresztelték egy frankfurti templomban. Apja és egyik nagyapja a Wehrmacht kötelékében harcoltak a háborúban, amit nem tehettek volna meg, ha zsidó származásúak.

Seibert tagadta az ellene felhozott vádakat, és állítása szerint három rabbi is tudja bizonyítani, hogy a zsidó közösséghez tartozik. Hivatalos válaszát – melyet ügyvédje hoz majd nyilvánosságra -, későbbre ígérte. Azt mindenesetre kijelentette, hogy nincs szándékában lemondani hivataláról.

A 250 tagot számláló pinnebergi hitközség szóvivője elmondta, hogy közösségük kiáll az elnök mellett, akiben „megbízható, emberséges zsidót” ismertek meg.

A Schleswig-Holstein szövetségi állam zsidó közösségeinek szövetsége jogi vizsgálatot rendelt el a meggyanúsított hitközségi elnök ügyében.

Seibert korábban aktív szerepet játszott a reformzsidóság nézeteinek terjesztésében. Az elmúlt években több alkalommal is előfordult Németországban, hogy egyesek zsidónak adták ki magukat, majd lelepleződtek. Igaz, minden esetben Izrael-ellenes aktivistákról volt szó, nem hitközségi funkcionáriusokról.

2015-ban egy alsó-szászországi tanár, Christopher Glanz adta ki magát a „palesztin visszatérési jogért küzdő zsidónak”. Glanz teljes bojkottot indítványozott a zsidó állam ellen, mely szerinte „hivatalosan tagadja a palesztinok kiűzetését, ami egyenértékű a holokauszt-tagadással”. Később újságírók kiderítették, hogy a férfi csak kitalálta, hogy zsidó származású és valójában „antiszemita és rasszista nézeteket vall”.

2012-ben egy német költő és Izrael-ellenes aktivista, Irena Wachendorff azt hazudta, hogy zsidó és az izraeli hadseregben harcolt az első libanoni háború során. Wachendorff az Izraelt támogató zsidókat az „zsidó nép neonáci egységeinek” titulálta, és kifejezte szimpátiáját a Gáza-övezetet uraló Hámász terrorszervezettel. Őt szintén egy újságíró buktatta le, s később be is vallotta, hogy nem mondott igazat.

2010-ben Edith Lutz egy „zsidó hajónak” nevezett katamaránnal próbálta áttörni a gázai blokádot. Az akció résztvevői azzal akarták felhívni magukra a figyelmet, hogy „zsidók küzdenek a palesztinok szabadságáért”. Lutz később azt mondta, hogy betért a zsidóságba, de kiderült, hogy ez sem fedi a valóságot.

zsido.com

Forrás: TOI

 

Megszakítás