Egy Los Angeles-i haredi fiatalember angliai menyasszonyát készült feleségül venni, azonban a brit hatóságok a határnál őrizetbe vették, bebörtönözték, majd kiutasították az Egyesült Királyságból. Ha nem lép közbe az izraeli diplomácia, a vőlegény lekéste volna a saját esküvőjét.

Yosef Goldenberg amerikai-izraeli kettős állampolgár. Esküvője múlt hétfő délután 15.30-ra volt kitűzve, az észak-angliai Newcastleben. Yosef amerikai születésű, de jelenleg egy jeruzsálemi jesiva hallgatója. Választottja, Yael Naomi Maimren brit állampolgár, Gatesheadben él.

A brit törvények szerint, ha egy külföldi állampolgár brit állampolgárral akar az Egyesült Királyság területén házasságot kötni, akkor speciális esküvői vízumot kell igényelnie. Yosef ezt meg is tette, de a hatóságok megtagadták a vízum kiállítását. Ennek ellenére repülőre szállt, és a határellenőrzésnél el is mondta, hogy az esküvőjére érkezett.  A számítógépes rendszer azonban jelezte, hogy a vízum kiadását megtagadták, ezért turistaként sem léphetett az ország területére. Yosefet letartóztatták, három napig a Heathrow repülőtér rendőrségén tartották fogva, majd kiutasították az országból, és feltették egy Izraelbe induló járatra. A menyasszony családja mindent megtett, hogy a fiatalember Angliában maradhasson, de nem jártak sikerrel. Kapcsolatba léptek az izraeli belügyminiszterrel, Árje Derivel is, aki a külügyi szolgálattól kért segítséget. Ők azonban azért nem tudtak közben járni, mert Yosef az amerikai útlevelével próbált belépni Nagy-Britanniába. Deri ekkor Netánjáhu miniszterelnökhöz és az izraeli brit nagykövethez, David Quarrey-hez fordult az ügyben.

A rokonok már nekiláttak egy Anglián kívüli esküvő megszervezéséhez, melyen csak a szűk család vett volna részt, de a belügyminiszter nem hagyta annyiban a dolgot, és különleges belépési engedélyt próbált kicsikarni a brit hatóságoktól, arra hivatkozva, hogy az esküvő után a pár azonnal elhagyja az országot, hiszen a vőlegény egy jeruzsálemi jesiva hallgatója, és a pár már ki is bérelt egy lakást Jeruzsálemben.

Árje Deri belügyminiszter

„Személyesen garantálom, hogy az ifjú pár tíz nappal az esküvő után elhagyja Angliát, és Izraelbe utazik. A minisztérium tisztségviselői leellenőrizték, hogy a fiatalok valóban kibéreltek egy ingatlant, a vőlegény jesivája pedig visszavárja hallgatóját.” – közölte Deri.

A brit hatóságok végül beadták a derekukat, és egy egyszeri belépésre feljogosító engedélyt adtak ki Yosef számára hétfő reggelre, aki így csupán másfél órás késéssel érkezett meg az esküvőjére.

„Nagy erőfeszítéseket tettünk, és még így is azt mondták, hogy jobb, ha feladjuk, mert nincs esély a megoldásra. Nagyon örülök, hogy végül a józan ész diadalmaskodott, és meg tudtam győzni őket, hogy csak egy félreértésről van szó.” – mondta Árje Deri.

Forrás: Arutz7