Az egyik legismertebb izraeli kémet, Eli Cohent fogja alakítani a Netflix új sorozatában az angol színész-komikus Sacha Baron Cohen.

Az egykori ügynök az 1960-as években szivárgott be a szíriai felsőbb körökbe és vált kulcsfontosságú hírszerzési forrássá – emlékeztet cikkében a haaretz.com. A sorozat hat részes lesz, Eli Cohen 1965-ös letartóztatásáig mutatja be a történteket.

Eli Cohen Egyiptomban született, 1957-ben deportálták, ezután vándorolt ki Izraelbe. 1959-ben csatlakozott a hadsereg egyik hírszerzési alakulatához. 1961-ben Argentínába küldték, hogy építse fel „fedőkarakterét” és úgy térjen vissza, mint a szíriai származású Kamel Amin Thaabet. Ezután Európába utazott, hogy egy belga cég képviselőjeként jelentkezzen be Szíriában. 1962-ben  Damaszkuszban telepedett le. Szoros kapcsolatokat alakított ki magas rangú szíriai tisztségviselőkkel, így jutva részletes információkhoz a szíriai hadseregről és magáról a szíriai rezsimről.

1965-ben bukott le, a szíriai kémelhárítás damaszkuszi otthonában csapott le rá, miközben éppen információkat küldött Izraelbe. Két hónap múlva állították bíróság elé, a tárgyalás kevesebb mint két hétig tartott, sem jogi védelmet, sem fellebbezési lehetőséget nem kapott. Eli Cohent halálra ítélték és 1965 május 18-án nyilvánosan felakasztották, teste hét órán át lógott a kötélen Damaszkusz egyik terén, ezután ismeretlen helyen temették el.

Tavaly márciusban Izrael orosz közvetítéssel kérte a szíriai hatóságokat, hogy adják ki az egykori kém földi maradványait, de azt a választ kapták, hogy nem tudják, hol van eltemetve.

zsido.com

Kép: haaretz.com