Franciaországban vesztett a szélsőjobboldali jelölt, ettől még az alijázás nem áll le. Csak Tel-Avivban 40 ezres francia közösség él.

Az évek óta erősödő muszlim antiszemitizmus és a sorozatos támadások hatására a franciaországi zsidók nagy számban hagyják el hazájukat és térnek vissza őseik földjére. A Zsidó Ügynökség beszámolója szerint 2015-ben 7800-an, 2016-ben pedig több, mint ötezren alijáztak Franciaországból. 2015-ben minden negyedik bevándorló Franciaországból érkezett. Több, mint 20%-uk Izrael központi régiójában telepedett le. 

A vasárnapi választásokon ugyan veszített a kóser vágást és a vallásos jelképek nyilvános viselését betiltani kívánó Marine Le Pen, de kevesen bíznak abban, hogy Macron jelentősen tudna enyhíteni a zsidó közösség fenyegetettségén. Az izraeli közvélemény is megkönnyebbülten fogadta a szélsőjobboldali jelölt vereségét, bár több politikus jelezte, hogy feltehetően Macron elnöksége alatt sem várható jelentős javulás Franciaország erősen kritikus hangvételében Izraellel kapcsolatban.

Az alijázás megoldás lehet a problémára, de a beilleszkedés, az új nyelv és kultúra elsajátítása, illetve a megélhetés megteremtése nem könnyű feladat, és nem is sikerül mindenkinek. A bevándorlók 10-35%-a visszatér szülőföldjére.

“A Franciaországból érkezettek egy része nehezen találja a helyét Izraelben. Nem könnyű a társadalomba való beilleszkedés, elsősorban a kulturális és nyelvi különbözőségek miatt.” – mondta Estie Arnauve rebbecen, aki férjével, Yisrolik rabbival a hónap elején költözött Tel-Avivba, hogy a francia zsidó közösséget szolgálják. Az Arnauve házaspár olyan programokat kínál majd, melyek kifejezetten a Franciaországból bevándoroltakat, illetve a francia anyanyelvű egyetemistákat célozzák meg.

“Nagy izgalommal valósítjuk meg a Rebbe vízióját, aki nagyon fontosnak ítélte az új bevándorlók megsegítését. Az 1950-es években rengeteg marokkói zsidó érkezett Izraelbe, és a Rebbe arra ösztönözte az izraeli chábád kirendeltségeket, hogy minden eszközzel álljanak a bevándorlók rendelkezésére, és folytassák azt a munkát, melyet a Marokkóban élő lubavicsi rabbik elkezdtek. Most nagyon hasonló helyzetben találjuk magunkat. Azért vagyunk itt, hogy a Franciaországban élő chábád küldöttek nagyszerű munkáját folytassuk. Annyi emberen szeretnénk segíteni, amennyin csak bírunk, és abban, amiben csak szükség lehet ránk.”  – mondta a rebbecen.

” Az a célunk, hogy létrehozzuk a francia nyelvű közösség izraeli központját. Igyekszünk minden igényüket kielégíteni, legyen szó tanulásról, programokról, vagy a szombati meleg ételek biztosításáról. Mi értük vagyunk itt.”

Arnauve-ék elhatározták, hogy minden, általuk szervezett esemény, legyen szó gyerektáborról, tóratanulásról, vagy bármilyen egyéb programról, francia nyelven zajlik majd. Héberül mindketten magas szinten beszélnek.

A házaspár már hivatalos költözése előtt sok időt töltött Tel-Avivban, és az egyetemi diákokkal már elkezdtek foglalkozni. A közös tanulásokon rendre harmincan vettek részt, a purimi összejövetelükön hetvenen voltak. A számok is azt bizonyítják, hogy szükségessé vált egy közösségi központ létrehozása.

“A diákok közül sokan egyedül érkeztek Izraelbe, távol családjuktól és közösségüktől. Nagyon jó, hogy van egy hely, ahol találkozhatok más, franciául beszélő fiatalokkal és lehetőség van arra, hogy francia nyelvű előadásokon vegyünk részt. Már nagyon várom, hogy Arnauve rabbi és felesége ideköltözzön, igyekszem majd mindenben a rendelkezésükre állni.” – mondta Jeremy, aki Párizsból érkezett a Tel-Avivi Egyetemre.

“Az emberek izgatottan várnak minket. Nagy űrt kell betöltenünk. Rengeteg üzenetet kapunk, mindenki várja a francia Chábád-ház megnyitóját.” – mondta a rebbecen. “Gyakran előfordul, hogy azok a vallásos zsidók, akik Izraelbe költöznek, hiányolják a régi, pezsgő közösségi életet, mert nem tudják, hol keressék azt új lakóhelyükön és társaságuk sincs igazán. Ha valaki Tel-Avivban él, ami Izrael egyik legszekulárisabb városa, a helyzet még nehezebb, úgyhogy itt valóban sok munka vár ránk.” – tette hozzá.

Jelenleg 40 000, Franciaországból bevándorolt zsidó él Tel-Avivban. Sokan északra költöznek, ahol kedvezőbbek az ingatlanárak. Arnauve rabbi és felesége Tel-Aviv északi részén és a divatos kikötői negyedben dolgozik majd, a városközpontban már régóta szolgáló két másik franciául beszélő lubavicsi rabbicsaláddal együtt.

“Nagyon sokan állnak életük válaszútja előtt, hiszen éppen egy új országba költöztek. Elsősorban őket szeretnénk támogatni. Ez egy nehéz periódus az életükben, de sokan éppen az ilyen helyzetekben válnak nyitottabbá a spirituális fejlődésre.” – mondta a rebbecen.

A fiatal házaspárt a tel-avivi chábád igazgatója, Joszef Gerlitzky rabbi segíti majd. Az Arnauve-ék által nyitott chábád-ház a város ötvenedik lubavicsi kirendeltsége lett. “Biztosak vagyunk benne, hogy Arnauve rabbi és felesége munkáját nagy siker koronázza majd.” – jelentette ki Gerlitzky rabbi.

Forrás: CrownHeights.info