Facebook oldalára kitett posztjában Netanjahu megköszönte magyar kollégájának azt a támogatást, amit a nemzetközi fórumokon Magyarország tanúsít Izrael irányába.

Telefonon gratulált Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek újraválasztásához – jelentette az izraeli sajtó. A beszélgetés során Netanjahu már a közeljövőben megtartandó izraeli látogatásra invitálta a magyar kormányfőt.

Facebook oldalára kitett posztjában Netanjahu megerősítette ezt az értesülést. A meghívás bejelentésén túl azt is közölte, hogy megköszönte magyar kollégájának azt a támogatást, amit a nemzetközi fórumokon Magyarország tanúsít Izrael irányába.

Nem hivatalos információink szerint a tel-avivi nagykövetségen viszonylag kevesen éltek szavazati jogukkal. Ami azt jelenti, hogy a magyar származású izraeliek és kint tartózkodó magyarok legnagyobb része nem kívánt véleményt mondani a magyarországi politikáról. 

Netanjahu tavaly júliusban hivatalos látogatást tett Magyarországon, s ezzel több évtized után ő volt az első izraeli kormányfő, aki Budapestre látogatott.

Az elmúlt majdnem harminc évben, amióta a két ország ismét felvette a diplomáciai kapcsolatokat, Magyarország Izrael egyik legfontosabb térségbeli partnere volt, de korábban utoljára Jichák Samír miniszterelnök járt Budapesten 1989-ben.

A kétoldalú kapcsolatokat azóta is kiemelkedően jónak tartják. Izrael jelezte, nagyra értékeli, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal kapcsolatban, és támogatja a magyarországi zsidó közösség fejlődését.

MTI/zsido.com