A focivébé alkalmából az izraeli hadsereg archív felvételt tett közzé, melyben egy futballmeccs nyomán beszélgetés zajlik a játékról Dávid Ben-Gurion miniszterelnök és védelmi miniszter, a most másfél éve elhunyt Simon Peresz, valamint két tábornok, Mose Dáján és Meir Ámit között.

Az alapító atyák az 1957-es függetlenségi napi rendezvények keretein belül tekintettek meg egy focimeccset, melyet az Izraeli Védelmi Erők csapata játszott a francia hadsereg válogatottjával. A fiatal ország vezetője életében először nézett végig egy labdarúgó mérkőzést.

„Életemben először láttam focimeccset.” – mondta Ben-Gurion  a játék után, 1957. május 11-én, Izrael függetlenségének 11. évfordulóján. „A franciák szebben játszottak, de a mi kapusunk csodálatos volt. Ügyesen passzolgatták ide-oda egymásnak a labdát, de a kapuba nem tudták belőni… A mi kapusunk zseniális volt, kétszer is meghemperedett, csak hogy elkapja a labdát.”

Sportnap a hadseregben

Mose Dáján, aki akkoriban vezérkari főnök volt, viccelődve válaszolt: „Egyből is meg tudta volna csinálni, de a közönség kedvéért kétszer is megtette.” Meir Ámit dandártábornok pedig azt mondta a miniszterelnöknek, hogy a csapat sikerének egyik titka az ő – Ben-Gurion – jelenléte volt. Az izraeliek 3-1-re győzték ugyanis le a franciákat. Mit válaszolt erre a vezető? „Még egyszer nem teszek ilyet.”

A Goláni egység focistáinak játéka 1955-ben

Ben-Gurion javasolta, hogy állítsanak össze a katonaságnál egy állandó focicsapatot. „Idén nem tudjuk megtenni, a költségvetési megszorítások miatt, de lesz egy harmincfős csapatunk, és legyőzzük az oroszokat.” Ámit azonban le akarta törni a miniszterelnök elvárásait: „Az oroszok 170 millió emberből válogatják össze a csapatukat.” – Ben-Gurion elmésen így reagált: „Van 11 millió zsidó, és közülük került ki Einstein, ők meg nem tudtak egy Einsteint sem előteremteni a 170 millióból… minden az elmén múlik… az agy vezérli az izmokat.”

Einstein és Ben-Gurion

A beszélgetés végén Mose Dáján megkérdezte Ben-Guriont, hogy élvezte-e a játékot. „Különleges volt. Azért néztem meg, mert az Izraeli Védelmi Erők csapata játszott a francia hadsereggel, máskülönben nem áldoztam volna fel rá a napomból két órát.” – érkezett a felelet. Simon Peresz visszakérdezett: „Mi a különbség e között és a moziba menés között?” – „Oda sem járok”- válaszolta Ben-Gurion.

Az izraeli hadsereg focicsapata

zsido.com

Megszakítás