Az ünnepek előtt nem fogadhatott látogatókat a ljubljanai zsidó központot, ahol múzeum, kulturális találkozóhely és zsinagóga is működik.

A komplexum épülete veszélyes állapotban van, ezért döntött így a szlovéniai intézmény igazgatója – derül ki jewish-heritage-europe.eu cikkéből. A közleményük szerint Jom Kipur után kezdik meg a tető és a homlokzat sürgős felújítását. Ebben az épületben található az ország egyetlen működő zsinagógája.

A teljes költség az 1 millió eurót is elérheti, ezért még nem tudják, mikor nyithatják meg újra a központot és a zsinagógát. Állandó rabbi nincs a városban, Ariel Haddad Triesztből utazik ide ünnepnapokra és néha sábátra – derül ki a portál beszámolójából. A központban oktatás is zajlott, valamint ők kezdeményezték a botlatókövek elhelyezést a holokausztban meggyilkoltak emlékére.

Ljubljanában egykor virágzó zsidó közösség élt, de 1515-ben elűzték őket. Az 1800-as években újra telepedtek le zsidók a városban, de már csak csekély számban. Két keskeny utcában még mindig megtalálhatóak a középkori zsidó negyedre emlékeztető elnevezések.

 

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu