„Tegnap éjjel elhunyt Fehér Barnabás, aki negyven évig viselte gondját a mádi zsinagógának” – adta hírül a Csodarabbik Útja Fogadó Facebook oldalán a szomorú hírt. A Mensch Alapítvány tolerancia díjával kitüntetett idős férfit szombat éjjel érte a halál. Elég egy gyors keresés az interneten, hogy rájöjjünk: Fehér Barnabás igazi kultikus figura volt, aki hűségesen őrizte évtizedeken át a mádi zsinagóga kulcsait – és vele együtt a Tokaj-hegyaljai település zsidóságának emlékeit is.

Mint Frank Marianntól, a Csodarabbik Útja Fogadó nevet viselő kulturális központ vezetőjétől megtudtuk, Fehér Barnabás szívügyének érezte, hogy felkészüljön a zsidó vallásból és kultúrából, hogy ezzel is szolgálja a zsinagógát. A Mádon megfordult látogatók, legyenek azok ismert politikusok, külföldi vagy magyar hírességek, zsidók vagy nem zsidók, egyaránt örömmel hallgatták a komoly tények közé ágyazott régi anekdotákat, amelyeken keresztül nemcsak a zsinagóga történetét, de a környék történelmét, a zsidók és nem zsidók együttélésének históriáját is megismerhették.

A mádi zsidóság emlékét három hely őrzi ma is: a zsinagóga, a rabbiház és a temető. Ez utóbbit szintén nagy szeretettel mutatta meg az érdeklődőknek Fehér Barnabás. Sajnos ennek újabb fejlődését már nem élhette meg. Hamarosan ugyanis elkészül a Schwartz Ávrahám Jehudá há-Kohén rabbi sírja fölé emelt ohel és a mellé tervezett imaház is. A beruházásról, melyet a Kol Árje néven híressé vált rabbi ükunokája, Moshe Peretz Schwartz rabbi valósított meg, az Egység magazinban is olvashatunk: „Mivel Ráv Ávrahám Léb kohanita származású volt, az apai ágon leszármazottakat is kötik a temetőlátogatásnak a kohanitákra vonatkozó komoly sza-bályai, ezért mind az ohel, mind az imaház egy falrésze üvegből kerül kialakításra, hogy a sírhoz zarandokoló kohaniták is kényelmesen tudjanak imádkozni és láthassák a nagy rabbi mácéváját is. A jelentős beruházás teljes befejezése 2019 januárjában várható.” (Lásd bővebben: Újra a mádi oroszlán hangjától hangosak a hegyaljai lankák, Egység magazin 113. szám, 8-11. oldal.)

Munkája elismeréseként Sólyom László köztársasági elnök a Sándor palotában fogadta Fehér Barnabást („engem, aki a küszöbön eszem a bablevest – mondogatta az életre szóló élményről Barna bácsi), Izrael Állam korábbi nagykövete, Ilan Mor pedig izraeli utazásra vitte az idős férfit és feleségét. 2017-ben az EMIH emlékplakettel tüntette ki a meggyengült egészségi állapota miatt visszavonuló Barna bácsit.

Emlékéből fakadjon áldás!

Megszakítás