Németország egyik legnépszerűbb televíziós műsora a Tatort (Tetthely). A múlt héten egy bár micva ünnepséget láthatott az a mintegy 10 millió néző, akik hétről-hétre követik a sorozat epizódjait.

A Tatort minden része egy-egy bűntény felgöngyölítéséről szól. A legutóbbi részben egy egyedülálló zsidó anya és fia története, illetve a gyermek bár micva ünnepsége adta a keretet. A zsidó szokások értő bemutatása érdekében egy berlini reformrabbit, Walter Rotschildot kérték fel szakértőnek. A tóratekercset és a többi rituális tárgyat is ő kölcsönözte a stábnak és ő játszotta a rabbi szerepét is a filmben. Rotschild elmondta, hogy a filmes csapat tagjai nagyon tisztelettudóan viszonyultak hozzá és a zsidó jelenetekhez, még azt is megkérdezték, hogy befedjék-e a fejüket forgatás közben, vagy megérinthetik-e az imakönyvet.

Jelenet az epizódból
Jelenet az epizódból
“Nem hiszem, hogy ez hozza majd el a világbékét, de már sokat szerepeltem a német médiában, sok német riporterrel beszéltem, és rádöbbentem, hogy legfeljebb három dolog jut eszükbe a zsidókkal kapcsolatban: a haszid zsidó, a Siratófal és az izraeli katona. Ebben a sorozatban egy hétköznapi berlini zsidó családot láthatunk, amint egy zsidó ünnepségre készülődnek. Ez már önmagában fejlődés, ebből kiindulhat valami. És még egy dolognak örültem: nem egy hullát kellett alakítanom…” – mondta Rotschild.

Amellett, hogy segítsen normalizálni a zsidókról kialakított képet Németországban, Rotschildnak fontos volt, hogy autentikusan mutassák be a zsidó szokásokat. Legalább is az ő felfogása szerint.

“Tudom, hogy lesznek olyan zsidók, akik a fejüket fogják majd tv-nézés közben, és problémásnak találják majd, amit látnak. A sorozatban látható bár micva ünnepségen az anya is aktív résztvevő. Ez nem követi az ortodox szokásokat, de egy reformzsinagógában bevett gyakorlat.” – tette hozzá.

A sorozat logója
A sorozat logója
A zsidó tematikájú epizód leforgatását azért is érezték fontosnak a sorozat készítői, mert Berlinben található Európa leggyorsabb ütemben gyarapodó zsidó közössége. Napjainkban már 50 000 zsidó él a német fővárosban, ami sokszorosa a néhány évtizeddel ezelőtt számnak, ugyanakkor messze elmarad a holokauszt előtti 160 000 főtől. A berlini zsidók túlnyomó többsége az egykori Szovjetunió területéről vándorolt be, de sok izraeli is él a városban.

Forrás: Haaretz, Forward