A Judafeszt immár hosszú évek óta a hazai zsi­dóság fesztiválja, amikor az egész nap tartó vál­tozatos programok mellett a különböző szervezetek is bemutatkozhatnak. Ahogy minden évben, úgy idén is megtalálhatóak voltak a Kazinczy utcában az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség szervezetei is. A gyerekeket az AlefKids és a Bét Menáchem iskola várta finomságokkal, lufikkal és az elmaradhatatlan kézműves foglalkozásokkal.

Míg a gyerekek az alef-bét betűivel és a zsidó ünnepekkel ismerkedtek, addig a szülők a vasárnapi suli vezetőitől és a héber-magyar kéttannyelvű bölcsőde, óvoda és iskola pedagógusaitól kaphattak tájékoztatást az oktatási programokról. Ugyancsak sokan érdeklődtek az EMIH szeptemberben induló gimnáziuma, a Mai­mo­ni­­­desz iránt is – tudtuk meg Szilánk Zsuzsa operatív igazgatótól.

Az EMIH standja mellől nem hiá­nyozhatott a Kérdezd a rabbit-stand sem. Az érdeklődők az egymást vál­tó rabbiktól és rabbi­nö­ven­dékektől kérdezhettek szabadon. Ennél a standnál lehet tfilint raknia azoknak a zsidó férfiaknak, akik aznap még nem teljesítették ezt a micvát. Ezt a kampányt évtizedekkel ezelőtt a lubavicsi rebbe, Menáchem Mendel Schneerson rabbi indította út­jára. Idén különleges esemény is zajlott a standnál: a tfilinrakók között akadt valaki, aki még sohasem tekerte magára az imaszíjakat. Így tu­lajdonképpen itt, a Ju­da­feszten vált bár micvává azzal, hogy életében először teljesítette ezt a különleges parancsolatot.