Macedónia zsidó közössége nem túl nagy, de annál büszkébben vállalja identitását. Az országnak holokauszt emlékközpontja is van, ahol új állandó kiállítás nyílt a deportálások 75-ik évfordulóján.

Az eseményen megjelent az amerikai nagykövet, valamint számos európai közjogi méltóság is. A macedón zsidóság 98 százalékát elpusztították a holokauszt idején, az országból Treblinkába hurcolták az embereket.

A Macedóniában történtek jól mutatják, hogy milyen gyorsan lehet tömegeket eltörölni a föld színéről, örökre – mondta az egyik szónok. A múzeum épülete már 2011-ben elkészült, de eddig üresen állt a fővárosban Szkopjéban. A tárlat bemutatja a helyi zsidóság 2000 éves történetét. A spanyol inkvizíció elől ide is sokan menekültek 500 évvel ezelőtt – olvasható a jewishnews.timesofisrael.com cikkében.

Bulgáriából a miniszterelnök Bojko Boriszov érkezett a megemlékezésre. A területet a II. világháború idején Bulgária uralta, az akkori állam szervezte meg a macedóniai zsidók deportálást. A kevés túlélőt a helyiek bújtatták.

zsido.com

Kép: timesofisrael.com