A bajnokságról döntő meccset a szombat kimenetele után kezdték el.

Az izraeli első ligában mintegy negyven év után lett újra bajnok a Hapoél Beer Seva labdarugó csapata. A bajnoki cím sorsa az utolsó fordulóban dőlt el, amikor a negevi csapatnak, hazai pályán, mindenképpen le kellet győznie a Bne Szakhnin csapatát, hogy a Makkabi Tel-Aviv eredményétől függetlenül bajnok lehessen. Bár a vendégek számára a meccsnek nem volt tétje, azért nem hagyták magukat, sőt a mérkőzés elején meg is szerezték a vezetést, alaposan megijesztve a hazaiakat. Végül a Beer Seva 3:1 arányban győzött.

Beer Seva, a Negev fővárosa, mintegy 200 ezer lakosú nagyváros, melynek környékén sok tízezer beduin is él kisebb-nagyobb falvakban, városokban, akik persze szintén a Hapoél Beer Seva szurkolói. A csapatban természetesen számos arab játékos is található. Épp úgy, miként a közel harmincezer lakosú izraeli arab várost, Szahnint képviselő csapatban is játszanak zsidó focisták. Az összecsapás a lehető legsportszerűbb légkörben folyt le, a végén a játékosok, illetve az edzők megölelték egymást.

A Hapoél Beer Seva különlegessége, hogy az egyesület tulajdonosa, egy 47 éves, három gyermekes családanya. Alona Barkat férjének testvére, Nir Barkat jelenleg Jeruzsálem polgármestere. A két Barkat fivér az izraeli hightech iparban játszott jelentős szerepet, többek közt a Checkpoint cég első befektetői között is szerepeltek.

Alona Barkat 2007-ben vette meg az akkor második ligás csapatot. Azóta is ő az egyedüli női csapattulajdonos az egész ligában. Lassan és szívósan dolgozva, felhozta a csapatot, és közben a focit az egész város, sőt az egész Negev ügyévé tette. Becslések szerint az évek során mintegy 100 millió sékelt (több mint 7 milliárd forintot) költött a klubra.

Rubik Danilovich, Beer Seva polgármestere így nyilatkozott: “Ez a bajnokság nemcsak a fociról szól, hanem sokkal többről. A sport határait áttörve fontos értékeket mutatott fel, amelyeket az egész izraeli társadalomban is követnünk kell.” 2015-ben avatták fel a városban a 225 millió sékeles (16.5 milliárd forintos) költséggel felépült Terner Stadiont. Ez az új, modern stadion lehetővé tette, hogy az egész család, nők, gyerekek, sőt nagymamák is eljárhassanak a meccsekre.

Az utolsó fordulót múlt szombaton játszották és számos vallásos szurkoló kérésére a kezdőrúgást csak a szombat kimenetele után végezték el. Beer Seván sokan ennek a gesztusnak tulajdonítják a bajnokságot jelentő győzelmet.

FC-Thun

Dan Diamant