Egy cháredi asszony 34 kilót fogyott, hogy vesét adományozhasson. Az unokatestvérén akart segíteni, de a veséjét végül egy ismeretlen embernek adta.

Bár vallásos zsidó körökben egyre inkább elterjedt a veseadományozás, a legtöbbünk mégsem hozza meg ezt az áldozatot, hacsak nem feltétlenül szükséges. Egy brooklyni asszony azonban nemcsak megtette ezt a felajánlást, hanem az egész életét megváltoztatta annak érdekében, hogy egyik veséjét – élő donorként – egy ismeretlennek adhassa.

A 41 éves Hindy Messinger, akinek három gyermeke és két unokája van, a brooklyni Borough Parkban él. Az elmúlt öt évben azon fáradozott, hogy alkalmassá váljon arra, hogy élő vesedonor legyen. Ehhez többek között le kellett adnia 34 kilót is.

“A fogyókúra során csak arra gondoltam, hogy végül odaadhatom az egyik vesémet,” mondta Messinger.

“Hat hónappal azután, hogy leadtam a felesleges súlyt, felhívtam a Cornell Egészségügyi Központot. ‘Most már felajánlhatom az egyik vesémet?’ Azt válaszolták ‘még nem.’” Még 12 hónapot kellett várnia, hogy megbizonyosodjanak róla: általános egészségügyi állapota lehetővé teszi a műtétet.

Amikor Messinger belevágott a folyamatba, egy donorra váró unokatestvérének szerette volna adni a veséjét: „Egy napon sírva hívott fel, és azt mondta: ’Veseproblémával küzdök, ezért szeretnélek megkérni, hogy hívd fel nekem a Renewal [nevű, adományozással foglalkozó szervezetet].’ – Majd megszakadt a szívem, amikor láttam őt dialízisen. Borzalmasan nézett ki utána, nem bírtam tovább nézni. Annyira szerettem volna rajta segíteni, de nem tudtam.”

Öt évvel később az unokatestvérének már nem volt szüksége donorra. Helyette Barry Bichlernek adta oda a veséjét. A férfival korábban soha nem találkoztak.

Forrás: Arutz7