Úri Ariél izraeli lakásügyi miniszter a nacionalista, telepespárti Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt egyik vezető tagja a kneszet egyik ülésén közölte, hogy meg akarja kétszerezni a Hebron belvárosában álló zsidó telepeslakások számát.

„Örömmel munkálkodom egy olyan gyakorlati terven, amely újabb száz lakást hoz létre Hebronban”- mondta Ariel. „Rendelkezésünkre áll hozzá a terület, tervezzük a lakásokat és reméljük, hogy jövőre felépítjük azokat”- tette hozzá.

Hebron belvárosában nyolcvan lakásban él közel 700 izraeli vallásos telepes egy erődítményszerű lakónegyedben, több mint 180 ezer palesztin lakos között. Benjámin Netanjahu miniszterelnök egy támogató levelet adott át nekik az elmúlt napokban, de abban nem kötelezte el magát a város zsidó övezetének növelése mellett.

Úri Ariél nem először jelent be nemzetközi tiltakozást kiváltó terveket. Mintegy fél évvel ezelőtt a Maale Adumím telepesvárost Jeruzsálemmel összekötő, úgynevezett E1-es zónában ígért a közeljövőre új izraeli építkezéseket, de ezen a területen még Ariel Saron kormánya idején befagyasztották a terjeszkedési terveket és nem valószínű, hogy a közeljövőben felújítanák azokat.

A katonai rádió honlapja szerint Úri Ariél bejelentése a kormányfő és a jobboldali koalíciós partnerei közötti szakadékról árulkodik. A jobboldalon ugyanis egyre inkább tartanak attól, hogy a július végén megújított izraeli-palesztin tárgyalásokon elveikkel ellentétes megegyezés születhet a palesztinokkal.

MTI