A francia zsidók hozzászoktak az utóbbi 14 évben az őket ért támadásokhoz a közel keleti konfliktusok időszakaiban az országban kiterjedt iszlám közösségek ellenséges elemei részéről. Legutóbb például palesztin szimpatizánsok tüntettek július 13-án a Párizs belvárosi Roquette zsinagóga előtt félelemben tartva mintegy 200 embert az épületen belül. Utcai harc alakult ki a tüntetők és néhány tucatnyi zsidó férfi közt, akik a zsinagóga védelmére érkeztek.

Az erőszak állásfoglalásra késztette Francois Hollande francia elnököt, aki szerint megengedhetetlen, hogy vallásos áhítat helyszínén ilyesmi előforduljon. Hollande egy televíziós interjúban másnap hozzátette, nem csak zsinagógákban, mint tegnap, de mecsetekben, székesegyházakban, templomokban sem.

Amióta Izrael katonai műveleteket indított a Hamasz ellen Gazaban, azóta a zsidó otthonok,a szent helyek célpontokká váltak. A fent említett esemény előtt az Aulnay-sous-Bois-i, a Belleville-i és a Tournelles utcai zsinagóga is zavargások helyszíne volt, a tüntetők a zsidók lemészárlásáról kántáltak.

Ezek az akciók 600 ezer Franciaországban élő zsidót késztettek arra, hogy törődjenek a biztonságukkal. Számos video mutatja, hogyan szállnak szembe fiatal zsidók propalesztin tüntetőkkel az utcai harcokban. A rendőrség végül könnygázzal oszlatta el a támadókat.

A zsinagóga védői közt ott volt a jobboldali cionista ifjúsági mozgalom, a Betar és a Jewish Defense League francia ágának és a French Jewish Community’s Security Service-nek a tagjai. Néhány Izrael ellenes tűntetés szervező szerint a zsidók segítettek provokálni a tüntetők agresszivitását, de számos tanú, mint Alain Azria újságíró másként számolt be a történtekről. Azt mondta, a zsidó fiatalok csak elhárították, hogy a tüntetők betörjenek a zsinagógába. A zendülők a rendőri beavatkozók számát is felülértékelték.

Moshe Kantor az European Jewish Congress elnöke pogromkísérletnek nevezte a támadást. A CRIF a francia zsidó közösségek ernyőszervezete bírálta, hogy bizonyos médiumok megpróbálták elkenni az eseményt, mely gyűlöletes, erőszakos és leplezetlenül antiszemita támadás volt a propalestin és iszlamista mozgalmak részéről. A nemzsidó Christine Tasin, jobboldali publicista, korábbi politikus pedig azt írta Riposte Laique híroldalán, hogy “Az igazi botrány nem az LDJ (Ligue de Defense Juive) létezése, hanem azt, hogy az LDJ-nek léteznie kell.”