A Zsidó Értékek Koalíciója (CJV) nevű szervezet szerint ez a megnevezés lealacsonyító és sértő a szigorúan vallásos zsidók számára.

Az 1500 rabbit tömörítő szervezet a napokban bejelentette, hogy útjára indítja “Ultra Kezdeményezés” elnevezésű akcióját, mely keretében arra biztatja a vallásos és a szekuláris médiát, hogy a jövőben mellőzzék az ultraortodox címke használatát a szigorúan vallásos zsidókkal kapcsolatban, mert az degradáló a közösség tagjaira nézve. A rabbik felhívták a figyelmet arra, hogy napjainkban már elfogadhatatlan, hogy egy csoportot olyan névvel illessenek, mely általában negatív jelentéstartalmat hordoz.

“Senki sem hívja [a szélsőbaloldali amerikai politikus] Alexandria Ocasio-Cortezt ‘ultraszocialistának’, Louis Farrakhant [radikális fekete-iszlám vezetőt] ‘ultrarasszistának’ vagy a Hamasz tagjait ‘ultraterroristának’. Napjainkban érzékenyen reagálunk a nyelvi kifejezésekre, és a különböző etnikai csoportokra is úgy utalunk, ahogyan azt ők elvárják, mint például ‘bennszülött amerikaiak’ vagy ‘afroamerikaiak’. Már régen elérkezett az ideje, hogy a média felhagyjon a sértő ‘ultraortodox’ kifejezés használatával, amikor a hászid vagy a litván utat követő vallásos zsidókra utal” – fejtette ki Prof. Dov Fischer rabbi, a CJV alelnöke.

“Az Oxfordi Szótár definíciója szerint az ‘ultra’ előtag valamilyen extremitásra utal. Melléknévként is annyit jelent: szélsőséges, mint pl. ‘az állatvédő mozgalom ultrái’. A negatív konnotáció mindkét esetben egyértelmű. E kifejezés használta csak élettelen tárgyak esetén elfogadható” – tette hozzá.

“Az ultraortodox kifejezést baloldali politikusok alkották meg azzal a szándékkal, hogy becsmérlően szóljanak a háredi zsidókról. Gyakran azért használják ezt a megnevezést, hogy rossz színben tüntessék fel e közösségeket. Még ennél is nagyobb probléma, hogy nagyon sok olyan író és publicista is ezt a kifejezést használja, akikben semmilyen sértő szándék sincsen. Ebből is látszik, hogy e címke használata milyen nagy károkat okoz” – áll a szervezet közleményében.

A kampányt Moshe B. Parnes rabbi, a CJV egyik alelnöke vezeti, aki a következőt fűzte a kezdeményezéshez:  “Erőfeszítésünkre nagy szükség van és az egész társadalom hasznára válik. Az ultraortodox kifejezés egyértelműen pejoratív, mert extremizmust és intoleranciát sugall, és éppen azok használják, akik marginalizálni szeretnék a háredieket, kigúnyolják a közösség vallási szokásait, világnézetét és érzékenységét. A hárediekkel szembeni előítéletek lebontása segíti a más kisebbségek elleni ellenségesség csökkentését is, továbbá biztosítja, hogy mindenki megkapja az emberként neki kijáró tiszteletet”.

zsido.com

Forrás: Arutz7