Ebben az évben kerül sor a hetedik nemzetközi „Shabbat Project”-re, mely az egységet, az optimizmust és az élet taposómalmából való kiszakadást jelenti sokak számára. A koronavírus okozta világjárvány árnyékában a projekt szervezőinek új megoldásokat kellett találnia, hogy a helyzetnek megfelelően tudjanak különleges sábáti élményt nyújtani a lehető legtöbb érdeklődőnek.

A tervezett események között szerepelnek virtuális szombati készülődések, illetve oktatási anyagok kezdőknek egy otthoni, bensőséges sábát megtartásához. Az eseményre a világ 106 országában, több mint 1600 városban kerül sor a most következő hétvégén, november 6-7-én, Vájérá hetiszakasz szombatján.

Az évente megrendezett esemény 2013-as indulása óta zsidók tízezrei számára tette lehetővé, hogy együtt tartsák meg a szombatot. Az idei témakör a megváltozott körülményeknek megfelelően a „vidd haza a szombatot” gondolat körül forog, és a szervezők célja az, hogy változatos eszközökkel, jól érthető oktatási anyagokkal, közös felkészüléssel lehetővé tegyék a családoknak, hogy biztonságos körülmények között igazi szombati élményben lehessen részük. A számtalan lehetőség között szerepel a szombattartás megkönnyítése érdekében megalkotott, hétlépcsős útmutató, valamint számtalan ötlet, történet és inspiráló magyarázat, melyet a szombati asztal körül ülve felolvashatunk és megvitathatunk. A szombatot megelőző, felkészülést segítő események közé pedig olyan programok tartoznak, mint a virtuális bárcheszsütés, a szombatról szóló online előadások, világméretű közös éneklések és virtuális zsinagógalátogatás.

A szervezők azt remélik, hogy a távolság és a fizikai kontaktus hiánya ellenére sikeresek lesznek, és képesek lesznek arra, hogy bizonytalanná vált világunkba egy cseppnyi stabilitást és biztonságot csempésszenek azáltal, hogy még több zsidó emberrel ismertetik meg a hetedik nap megünneplésének szépségét. „Káosz és zavarodottság idejét éljük, ám az otthonaink biztonságos szigetek maradtak. A szombat lehetővé teheti, hogy azok is maradjanak: a stabilitás és a biztonság, a kedvesség és a kapcsolat, a melegség és a szeretet szigetei. A feje tetejére állított világunkban a sábát képes lehet arra, hogy megfelelő irányban tartson minket” – mondta a Shabbat Project alapítója és vezetője, dr. Warren Goldstein dél-afrikai főrabbi, aki azt is hozzátette, hogy az eddigi érdeklődés minden várakozást felülmúlt. – „Partnerek ezrei álltak elő lelkesen, hogy közösségeiknek elvigyék a sábát élményét. Új, innovatív események és kezdeményezések alakultak ki. Új résztvevők készülődnek arra, hogy életükben először átélhessenek egy teljes szombatot.”

Az egyik kellemes hozadéka annak, hogy a programok idén kizárólag az online térben zajlanak az, hogy a földrajzi határok és korlátok megszűntek. A lehetőségek példátlanul széles skáláját mutatja, hogy 24 órás bárcheszsütési eseményt sugároznak majd 19 helyszínről, többek között Gibraltárból, Hong-Kongból, Sydneyből, Moszkvából, Torontóból és New Yorkból. Részleteket itt találnak az érdeklődők (angol nyelven). A közös énekléshez a világ négy kontinenséről csatlakoznak majd énekesek, és az Ávráhám-szerződés nyomán az izraeli eseményekbe Abu Dhabi, Bahrein, Kuvait és Omán zsidó közösségeit is bevonják.

Argentínában 32 városra kiterjedő online bárcheszsütés tartanak, Long Island programja pedig tinédzsereket hoz majd össze a világ minden tájáról, hogy szombati ételeiket és szokásaikat oszthassák meg egymással. „Részt vehetünk egy szingapúri bárcheszsütésen, panamai főzőleckét vehetünk, élvezhetjük a szombatfogadást a Siratófalnál, és végül egy kolumbiai hávdálával zárhatjuk a napot. Lehetőséget kapunk, hogy otthonaink kényelméből ismerkedhessünk meg a különféle zsidó kulturális és szombati szokásokkal.”

Az Otthoni Sábáton elnevezésű program a tervek szerint 30 ezer zsidó háztartást és 75 zsinagógát fog majd egybe Angliában. Szombati tájékoztatókönyvecskék ezreit osztották már szét, hogy minél teljesebbé tegyék az élményt a résztvevők számára. Nyitásként a népszerű izraeli énekes, Jisáj Rivo koncertjét, valamint neves rabbik beszédeit hallhatják az érdeklődők, zárásként pedig hatalmas szombati kvízt és hávdálát tartanak Zoomon keresztül. A Shabbat Project szülőhazájában, Johannesburgban 7500 csomagot osztanak ki szombati tematikájú finomságokkal a dél-afrikai zsidó közösségek tagjainak.

Izraelben is sokféleképpen készülnek a napra. Közös bárcheszsütésekkel, a legszebb szombati asztal fotópályázattal és számtalan egyéb, ötletes programmal igyekeznek a közösségeket virtuálisan összehozni. Ráánánán, Hercliján és Kfár Szábában izraeli önkéntesek egy csapata szállít teljes szombati étkezéseket a mentőszolgálat dolgozóinak. Netánján egész napos nőnapot szerveznek, melynek keretében híres énekesek, filmesek és sztárszakácsok tartanak bemutatókat, Kárnéj Somronban pedig a vallásos Bnéj Akiva ifjúsági mozgalom tagjai a nagyrészt szekuláris Cofim mozgalom tagjaival együtt osztanak ki ételcsomagokat és virágokat a település koronavírus által sújtott lakóinak. Ez egyben a „virágokat szombatra” elnevezésű, új keletű projekt része, melynek keretében többek között koronavírusos betegeknek, magányos katonáknak, egészségügyi dolgozóknak, önkéntes mentősöknek, illetve izolációban levő időseknek küldenek virágot és személyes üzeneteket szombatra. Eddig már több tízezer virágot rendeltek meg, és ezeket pénteken, még a szombat beállta előtt szállítják ki.

Goldstein rabbi hisz abban, hogy világméretű projektje pozitív és egységesítő hatással lesz szétzilált világunkra. Az életeket és megélhetést tönkretevő világjárvány, az amerikai történelem eddigi egyik legelkeseredettebb választási küzdelme, a politikai és ideológiai elgondolások mentén széttöredezett világ közepette azt reméli, hogy a szombat sziget lesz majd a nehézségek tengerében: „Ezekben a viharos időkben a szombat biztonságos rév lehet a számunkra, melybe elmenekülhetünk a társadalmunkat szaggató negativitás és megosztottság elől. Óriási szükségünk van egy jobb világra – és meg tudjuk építeni: nem máshol, mint otthon, a saját családunkkal, otthonunk négy fala között” – fejtette ki a rabbi. Végül így zárta a szavait: „Legyen ez a szombat az egység és a gyógyulás eredője. Találjunk mindannyian nyugalmat és békességet a szombatban. És legyen ez a szombat igazán a béke szombatja.”

zsido.com

Forrás: Arutz7