Már 2800 éve is a falakra vésett feliratokkal üzentek egymásnak az emberek.

“Gonosz halál vár rád, ha kirablod síromat”, “Itt járt szerelmem” – két jellemző példa az ősi zsidó falfirkák közül. Az elmúlt 3000 évben a zsidó közösségekhez tartozó középületek és otthonok falaira gyakran véstek vagy írtak különböző feliratokat, szövegeket. Ezek lehettek imák, áldások, figyelmeztetések, megemlékezések elhunyt rokonokról, vagy hirdetések. Még zsidó csoportok számára fenntartott színházi helyeket is megjelöltek graffitivel. A feliratokat gyakran díszítették különböző ábrákkal: emberekkel, hajóval, menórával vagy más zsidó szimbólummal.

“A feliratok bevéséséhez időre, elszántságra, kitartásra és magas fájdalomküszöbre volt szükség. A kő megmunkálása közben por és szilánkok borították el az alkotó arcát és tüdejét, a kemény anyag megrepesztette és letörte a körmöket, a fémből vagy kőből készült pengék, tűk és más eszközök használata pedig bizonyára felsértette a bőrt, amikor egyenetlen felületen dolgoztak” – mondta Dr. Karen B. Stern, aki “Writing on the Wall – Graffiti and the forgotten Jews of Antiquity (Írás a falon – graffiti és az elfeledett ókori zsidók) címmel írt könyvet.

Stern a mai Horvátország területétől kezdve a Perzsa-öböl országaiig számtalan helyről gyűjtött össze zsidók által készített falfeliratokat, melyek közül a legrégebbiek 2800 évesek. Gazdag lelőhelynek bizonyult az észak-izraeli Bét Seárim nekropolisza, a kelet-szíriai Dura-Europos zsinagógája, az egyiptomi El-Kanais a Nílus mentén, vagy Aphrosidias romjai Törökországban. A feliratok nyelvezete is változatos: héber, arámi, görög, latin, arab és nabateus. Az alkotók között voltak egyszerű, tanulatlan emberek és az elit tagjai is. A zsidó graffitikkel együtt gyakran feltűntek a környező népek mondásai és szimbólumai is, kezdve a pogány formuláktól a bizánci kereszteken át egészen Allah dicséretéig.

Stern szerint a graffitik egyik üzente, hogy olyan térségekben, ahol ma vallások és kultúrák állnak háborúban egymással és a zsidó közösségeknek már nyoma sem maradt, egykor békében éltek egymással a különböző hátterű emberek. A graffitik készítői általában nem hagytak más nyomot a történelemben, és a kőbe vésett felirataik segítségével kaphatunk képet egykori életükről.

EL-Kanais szikláira zsidó vándorkereskedők vésték fel nevüket és azt, hogy hány alkalommal haladtak már el azon a helyen. Aphrosidias színházában a zsidók graffitivel jelölték meg a számukra lefoglalt, színpadhoz közel eső ülőhelyeket. A dél-libanoni Türosz hippodromában egy Matrona nevű kereskedőnő a nevét festette a falra egy menóra társaságában, megemlítve a piaci standján kapható lila ruhaanyagot is. Dr. Stern szerint ez arról tanúskodik, hogy az egykori Türoszban biztonságban éltek a zsidók. Bár a város lakossága elsősorban keresztényekből és szamaritánusokból állt, a zsidó kereskedőnő nem félt a hippodrom közönsége előtt egy ilyen reklámot megjelentetni.

A bét seárimi sírokat rejtő barlangok bejáratánál az elhunytak rokonai hajókat, könnyező gyászolókat, felfegyverzett gladiátorokat véstek a falba, talán azért, hogy védelmet és vigasztalást nyújtsanak halottaiknak. Az egyik katakombában a következő, görög nyelvű felirat olvasható: “Sok szerencsét a feltámadásodhoz!” – az nem világos, hogy a felirat készítőjének célja az őszinte jókívánság tolmácsolása vagy a morbid viccelődés volt.

Az utóbbi időben a régészek elkezdtek komolyabban foglalkozni az ősi graffitikkel, és megkezdődött a feliratok katalogizálása. A munkát nehezíti, hogy a lelőhelyek nagy részén a közelmúltban vagy napjainkban is háború dúl, melynek következtében rengeteg régészeti emlék megsemmisült. A fosztogatók, vandálok és az elhanyagoltság szintén nehezíti a kutatók munkáját. Az is előfordult, hogy a nem hozzáértő feltárás tüntette el a régi feliratokat, amikor lecsiszolták a feltárt falfelületeket.

“Néha a véletlennek köszönhetően kerül elő valami. Van, hogy a mezőn szántó emberek találnak valamit, vagy egy pince ásásakor ütköznek olyan ókori romokba, ahová zsidók véstek jókívánságokat, védelmet jelentő áldásokat, színházi helyüket jelző szimbólumot vagy portékájuk reklámját” – mondta Dr. Stern.

zsido.com

Forrás: atlasobscura