Szinte mindennel elégedettebbek Izraelben az izraeli arabok, mint a zsidók. Szinte.

Egészségügy, oktatás, gazdasági stabilitás, biztonság. Többek között ezekről vélekedik elismerően az izraeli zsidók döntő többsége a Peace Index áprilisi kutatása szerint. A szociális különbségek kiegyenlítése és az állampolgári akarat figyelembe vétele terén azonban már lesújtónak tartják az ország teljesítményét. Jól látszik mindez az alábbi ábrán.

Ahogy az is, hogy az izraeli arabok sokkal jobbnak értékelik az eredményeket. Még a két kritikus területről is dupla annyian nyilatkoztak pozitívan, mint zsidó honfitársaik, igaz, többségük még így is elégedetlen. Hogy meglepő-e vagy sem, mindenki döntse el maga, de egyetlen olyan terület van csak, ahol az arab válaszadók kevésbé bizonyultak elégedettnek (a zsidókhoz képest): a biztonság fenntartása terén.

Izrael helyzetét általában is sokkal előnyösebbnek ítélik meg az arab lakosok: nem kevesebb mint 66%-uk „jó”-nak vagy „nagyon jó”-nak látja a kilátásokat, míg a zsidók körében csak 44% ilyen derűlátó. Beszédes ugyanakkor, hogy a személyes helyzet megítélésénél már fordul a kocka: az arabok 57, a zsidók 74%-a ítéli meg kedvezően a saját élethelyzetét.