Szinte mindennel elégedettebbek Izraelben az izraeli arabok, mint a zsidók. Szinte.

Eg√©szs√©g√ľgy, oktat√°s, gazdas√°gi stabilit√°s, biztons√°g. T√∂bbek k√∂z√∂tt ezekrŇĎl v√©lekedik elismerŇĎen az izraeli zsid√≥k d√∂ntŇĎ t√∂bbs√©ge a Peace Index √°prilisi kutat√°sa szerint. A szoci√°lis k√ľl√∂nbs√©gek kiegyenl√≠t√©se √©s az √°llampolg√°ri akarat figyelembe v√©tele ter√©n azonban m√°r les√ļjt√≥nak tartj√°k az orsz√°g teljes√≠tm√©ny√©t. J√≥l l√°tszik mindez az al√°bbi √°br√°n.

 

Ahogy az is, hogy az izraeli arabok sokkal jobbnak √©rt√©kelik az eredm√©nyeket. M√©g a k√©t kritikus ter√ľletrŇĎl is dupla annyian nyilatkoztak pozit√≠van, mint zsid√≥ honfit√°rsaik, igaz, t√∂bbs√©g√ľk m√©g √≠gy is el√©gedetlen. Hogy meglepŇĎ-e vagy sem, mindenki d√∂ntse el maga, de egyetlen olyan ter√ľlet van csak, ahol az arab v√°laszad√≥k kev√©sb√© bizonyultak el√©gedettnek (a zsid√≥khoz k√©pest): a biztons√°g fenntart√°sa ter√©n.

Izrael helyzet√©t √°ltal√°ban is sokkal elŇĎny√∂sebbnek √≠t√©lik meg az arab lakosok: nem kevesebb mint 66%-uk ‚Äěj√≥‚ÄĚ-nak vagy ‚Äěnagyon j√≥‚ÄĚ-nak l√°tja a kil√°t√°sokat, m√≠g a zsid√≥k k√∂r√©ben csak 44% ilyen derŇĪl√°t√≥. Besz√©des ugyanakkor, hogy a szem√©lyes helyzet meg√≠t√©l√©s√©n√©l m√°r fordul a kocka: az arabok 57, a zsid√≥k 74%-a √≠t√©li meg kedvezŇĎen a saj√°t √©lethelyzet√©t.