December 12-19-ig tart az idei ünnep – most először Miskolcon és Debrecenben is lesz gyertyagyújtás

 

Idén 20. alkalommal rendezi meg a Nyugati téren a hanukai gyertyagyújtást az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH). A fény ünnepe, a szabadságharcos Makkabeusokra emlékezés időszaka, akik győzelmet arattak a szír-görög megszállók felett. Az EMIH által szervezett, nyolc napon keresztül tartó köztéri ünnepségen számos közéleti személyiség, a kulturális élet képviselője és diplomata vesz majd részt idén is. Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija beszédében hangsúlyozta, hogy a jubileumi, 20. hanukai esemény két dolog miatt is különleges: egyrészt mert idén már Miskolcon és Debrecenben is lesz gyertyagyújtás az EMIH szervezésében, másrészt pedig, mivel néhány napja ismerte el az Egyesül Államok Jeruzsálemet, mint Izrael fővárosát.

A Hanukát gyakran említik a fény ünnepeként. Az elnevezés maga a jeruzsálemi Szentély visszafoglalására és felavatására utal, amelyre akkor került sor, amikor a Makkabeusok a három évig tartó szabadságharc végén i.e. 165-ben győzelmet arattak a szír-görög megszállók felett. Ekkor történt az a csoda, hogy a legfeljebb egy napra elegendő szent olaj nyolc napig égett a templomban. Ennek emlékére gyújtanak a zsidók nyolc napon át gyertyát, minden nap eggyel többet.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte Hanuka alkalmával a magyarországi zsidó közösséget. Mint levelében írta: „Az egyre hidegebb nappalok és az egyre hosszabb éjszakák mindannyiunkban felébresztik a fény és az ünnep utáni vágyat. A napról napra erősebben világító gyertyafény nemcsak a családi és közösségi összetartozás érzését erősíti, hanem a vallás és a hagyományok megtartó erejét is bizonyítja.Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere szintén levélben fejezte ki jókívánságait „a jeruzsálemi szentély megtisztításának és felszentelésének ünnepén.”

Az első napi gyertyagyújtók Mága Zoltán, hegedűművész, Nemes Jeles László, filmrendező és Oberlander Báruch, a Budapest Ortodox Rabbinátus és a Chábád Lubavics irányzat magyarországi vezetője voltak.

 

„Hanuka ünnepének az üzenete univerzális, a fény üzenete egyetemleges. Ez az oka annak is, hogy itt Magyarországon már 20-ik alkalommal gyújtjuk meg a Hanuka lángjait Budapest egyik legforgalmasabb terén. Ma már a városkép és a közélet legtermészetesebb része a hanukai ünneplés és hogy Hanuka estéin több százan összegyűlünk, hogy a fény, a csoda, a hit és az igazság örömét ünnepeljük együtt. Ez az ünneplés különleges az idei huszadik alkalommal abban is, hogy most először két vidéki nagyvárosban, Miskolcon és Debrecen is tartunk nyilvános gyertyagyújtást. De van még egy fontos ok, amiért idén mindennél aktuálisabb a fény és az igazság ünneplése: pár napja az Egyesült Államok elnöke bejelentette, elismerik Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és az amerikai nagykövetséget is áthelyezik oda. Első hallásra furcsának tűnik ez a bejelentés, hiszen 3700 évvel Ábrahám után, 2800 évvel Dávid és Salamon után, 70 évvel a modern Izrael újjáalapítása után járunk, és ha megkérdeznénk bárkit a budapesti utcán, mi Izrael fővárosa, Jeruzsálemet mondaná. Mégis úgy tűnik, ahogy 2000 éve, ma is van tere a hazugságnak, amit, ha elégszer mondanak, észre sem vesszük, hogy hazugság. Hanuka ünnepe azonban emlékeztet bennünket a kevesek győzelmére a sokaság felett, a minőség győzelmére a mennyiség felett, az igazság győzelmére a hazugság felett, a fény győzelmére a sötétség felett” – mondta Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija a kedd esti gyertyagyújtás előtt.

 

Gárdos Péter filmrendező az eseményen elmondta: „Alapvetően racionális, az észérveket, a megmagyarázható, megérthető dolgokat figyelembe vevő embernek tartottam magamat mindig is. Mégis, egy alkalommal, amikor a feleségemmel az Egyesült Államokban jártunk hosszú évekkel ezelőtt, elvesztettem egy könyvet, amely hihetetlen módon itthon, Magyarországon, később mégis előkerült. Azóta úgy vagyok a csodákkal, hogy talán emberöltőnként egyszer átélhetünk ilyen magmagyarázhatatlan dolgokat is. Amikor most itt állunk, talán ez is egy ilyen alkalom, amikor a sors, az örökkévaló kinyit egy ajtót egy pillanatra, amin keresztül rácsodálkozhatunk a végtelenre.”

A több méter magas hanukiát december 12-én délelőtt állították fel a téren, míg az első gyertya meggyújtására december 12-én, este 18:00 órakor került sor. Az elmúlt évek ünnepségei, amelyen a zsidó hitközségek vezetői, politikusok és a kulturális szféra kiemelkedő személyiségek együtt fogalmazták meg az együttélés üzenetét, évről évre egyre nagyobb érdeklődést vált ki a közvélemény részéről. Az eseményen felszólalt Raskin Sámuel rabbi is, aki Izraelből érkezett évekkel ezelőtt Magyarországra, hogy a Keren-Or Chabad Központba mind az itt élő közösség, mind a nagy számú idelátogató turista számára biztosítsa a teljes hitéleti és kulturális feltételeket

A nyolc napos esemény díszvendégei között lesz többek között Yossi Amrani, Izrael Állam nagykövete, David Kostelancik, Amerikai Nagykövetség ideiglenes ügyvivője, Dr. Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár, Dr. Latorcai Csaba, kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár, Fülöp Attila, Egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Szántó T. Gábor, író, Rónai Egon, műsorvezető, Jávori Ferenc (Fegya), zenész, Alex Katz, a Szochnut közép-európai igazgatója, Dr. Bagdy Gábor, főpolgármester-helyettes, Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere, Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere, Karácsony Gergely, Zugló polgármestere és Dr. Tóth József, XIII. kerület polgármestere is.

Hanuka első napja a Nyugatinál /2017/

Idén 20. alkalommal rendezi meg a Nyugati téren a hanukai gyertyagyújtást az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH).