Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség levélben javasolt operatív tárgyalásokat annak érdekében, hogy segítse a Mazsihiszt feladatai ellátásában.

Nógrádi Bálint az EMIH pénzügyi vezetője levelének elején utal azokra a hírekre, amelyek szerint a Mazsihisz-nek nehézségei akadtak a feladatai ellátása terén, ezért vélik úgy a neológ hitközség vezetői, hogy az EMIH a lehetőségeitől elmaradó mértékben vállalt át eddig feladatokat a magyarországi zsidóság érdekeinek képviseletéből.

Nógrádi Bálint hangsúlyozza, hogy az EMIH mind a hitélet, mind a szociális ellátás, mind pedig az oktatás területén kész a Mazsihiszt még jobban segíteni a feladatellátás tekintetében. A levélben emlékeztet arra, hogy ezt 2010-2011-ben, az örökjáradék tárgyalások idején az EMIH többször is egyértelműen kinyilvánította.

„Meggyőződésünk szerint hazánk zsidó polgárainak helyzete egyetlen zsidó szervezetet, hitközséget sem hagyhat érzéketlenül, amint a közösség egészét érintő problémák orvoslása is csak a másik értékeire, igényeire nyitott párbeszéden, és az ebből következő együttes fellépéseken keresztül képzelhető el” – írja a Kunos Péter ügyvezető igazgatónak küldött levelében.