Buenos Aires legrégebbi zsinagógája az elmúlt évtizedekben elhagyatottan állt. Az épületbe illegális házfoglalók költöztek, a falakat antiszemita graffitikkel csúfították el. A városi Chábád közösségnek azonban egy bírói végzés segítségével sikerült visszaszereznie az ingatlant, és így megindulhatott a zsinagóga helyreállítása és használatba vétele.

A zsinagógát 1907-ben alapították a város La Boca negyedében, a kikötő közelében, ahol sok kelet-európai zsidó bevándorló telepedett le.

A zsinagóga visszaszerzését megható imával köszöntötte Shneur Mizrahi rabbi és felesége, Abigail, akik a városi Chábád központot és a közeli Barracas városnegyed zsinagógáját vezetik. Évtizedek után először tartottak istentiszteletet és olvastak Tórát a még mindig visszataszító, zsidókat gúnyoló graffitikkel összemázolt falak között.

A szertartás elején Tzvi Grunblatt rabbi, az argentínai Chábád-Lubavics mozgalom igazgatója helyezett el mezuzát az épület bejáratán, majd a közösség elmondta a reggeli, sáchárit imát.

Az imádkozás végén az emberek rákezdtek a zsidóság egyik himnuszának is tartott Áni máámin kezdetű dalra, mely a messiás eljöveteléről szól. Ezt a dalt énekelték a haláltáborok foglyai is, soha fel nem adva azt az évezredes reményt, hogy a megváltás bármikor bekövetkezhet.

A zsinagógában húsz éve szűnt meg a hitélet. Egy ideig egy gondnok vigyázott rá, majd annak halála után egy csoport illegálisan, “Csillagok Háza” néven, gúnyosan utalva a zsinagógát díszítő Dávid-csillagokra, éjszakai klubbá alakította az elhagyatott épületet.

“Az elmúlt két évtizedben partikat tartottak itt, kábítószereztek és legalább két ember itt halt meg. Az argentin törvények miatt nagyon nehéz valakit kitenni egy ingatlanból, miután befészkelte magát oda. Szinte csodaszámba megy, hogy miután annyiszor próbáltunk a bíróság mellőzésével, barátságosan megoldást találni, végül mégis egy bírói végzés alapján lakoltatták ki az illegális házfoglalókat” – mondta Mizrahi rabbi.

A végrehajtást rendőrök és biztonsági emberek felügyelték. A sikeres akció után Hernan Najenson, az argentínai igazságügyi Minisztérium államtitkára nyilatkozatot adott ki, mely szerint a siker az ügyészség, az Igazságügyi Minisztérium, és az argentínai Chábád mozgalom együttműködésének köszönhető.

Az eljárás nem volt egyszerű és sokáig elhúzódott, ezért Mizrahi rabbi és családja New Yorkba utazott, hogy a 25 éve elhunyt lubavicsi Rebbe, Menáchem Mendel Schneerson rabbi sírjánál imádkozzon. “Áldást kérni mentünk, majd egy hónappal később megtörtént a csoda” – mondta a rabbi.

A következő lépés az épület renoválása lesz, ennek költségét jelenleg 300 000 dollárra becsülik. Először egy biztonsági ajtót vásárolnak, hogy elejét vegyék a további illegális behatolásnak. A pénzt egy 36 órás adománygyűjtési akcióval kívánják előteremteni, mely szeptember 10-én indul majd.

zsido.com

Forrás: crownheights.info