Segítenél, de nem tudod, hogyan? Adnál, de nem tudod kinek? A tapasztalatok azt mutatják, hogy az együttérzés és a jó szándék mellett gyakorlati ismeretekre is szükség van ahhoz, hogy a bajbajutott embertársainkhoz tényleg eljusson a segítség. Az EMIH Szeretetszolgálatának összefoglalójából megtudhatod, hogyan érdemes nem csak szívvel, de ésszel is adakozni.

 

 

1. Olyan ruhát adj, amit szükség esetén még te is felvennél!

Természetesen nem csak kifogástalan ruhákkal lehet segíteni a rászorulókon, de fontos szabály, hogy ne adományozz olyat, amit kínosnak tartanál felvenni. A lukas cipő, a szakadt kabát nem segít azokon, akik fáznak. Az EMIH Szeretetszolgálatának önkéntesei a tényleges segítésre tudnak több időt fordítani, ha a leadás előtt te megad válogatod össze azokat a darabokat, amik elég jó állapotban vannak ahhoz, hogy a nélkülözőkhöz eljuttassuk.

 

2. Működő játékokat adományoz!

Sajnos sok olyan család van, ahol a legkisebbek is nélkülöznek. Nekik a játékok okozzák a legnagyobb örömet. Fontos szabály, hogy csak olyan játékot adományozzál, amely nem törött és nem hiányos. Egy nem működő játék a te gyermekednek se okozna örömet.

 

3. Ne adományozz olyan élelmiszert, amelynek hamarosan lejár a szavatossága!

Az élelmiszer hatalmas segítséget jelent a rászorulóknak, de ügyelj arra, hogy csak olyan tartós élelmiszert adományozz, amely még legalább fél évig fogyasztható. Nem minden felajánlott élelmiszer jut el azonnal a rendeltetési helyére, ezért sok felesleges bosszankodástól tudod megkímélni mind az önkénteseket, mind a rászorulókat, ha nem adományozol olyan terméket, ami megromolhat mire célba ér.

4. Nem csak az adománnyal segítesz, hanem azzal is, hogy elhozod hozzánk!

Sokan kerülgetik otthon azokat a ruhákat, játékokat és egyéb termékeket, amelyeket szívesen felajánlanának, de azt várják, hogy valaki elmenjen értük. Az EMIH Szeretetszolgálatának önkénteseinek meghaladná a teljesítőképességét, ha az ország különböző pontjairól nekik kellene begyűjteniük az adományokat nap, mint nap. Ha erre is vállalkoznának, akkor a rászorulókkal való kapcsolattartásra nem jutna idejük. Azzal segítesz, ha az adományodat el is juttatod hozzánk. Hidd el, megéri: ha te magad adod át személyesen a felajánlott tárgyakat, akkor nem csak tudod, de át is érzed, hogy jót tettél.

5. Élj a lehetőséggel: ne hagyd elveszni az adód 1 százalékát!

A keresetünk egy részét adó formájában így is, úgy is beszedi az állam. A jövedelemadónk 1 százalékának felhasználásáról azonban mi magunk dönthetünk. Csak annyit kell tenned, hogy rendelkezel, mely szervezet kapja meg a befizetett adódnak ezt a részét. Ha élsz ezzel a lehetőséggel, akkor az EMIH Szeretetszolgálatát úgy támogathatod, hogy neked ez semmi be sem kerül. Számunkra és az általunk ellátott embereknek viszont minden felajánlás hatalmas segítséget jelent. Szervezetünk az elmúlt fél évben több mint 320 000 adag meleg ételt osztott ki. A célunk az, hogy 2019-ben 1 millió adag meleg ételt tudjunk szétosztani a fővárosi rászorulók között. Csak veled együtt tudunk rajtuk segíteni. Adód egyházi 1%-át a 1287-es technikai számon ajánlhatod fel az EMIH karitatív tevékenységének támogatására. A tett a lényeg!

További információ: www.zsido.com/egyszazalek