Több nagykövet és ENSZ-tisztségviselő részvételével állítottak emléket a Fekete szeptember nevű palesztin terrorcsoport által Münchenben meggyilkolt 11 izraeli sportoló számára.

„Ma meggyújtjuk azt a fáklyát, amit Münchenben eloltottak. A reménység fáklyáját, ami fényesen ragyog azok ellen, akik terrorizmust és erőszakot szítanak. Soha nem engedjük győzni a terrort!” – jelentette ki beszédében Danny Danon izraeli ENSZ-nagykövet azon a megemlékezésen, melyet az 1972-es olimpia során meggyilkolt 11 izraeli sportoló emlékére rendeztek a szervezet new yorki székházában – adta hírül az Arutzs Sheva pénteken.

Az eseményen számos nagykövet, magas rangú ENSZ-tisztségviselő és zsidó vezető vett részt. Számukra levetítették a One Day in September című Oscar-díjas dokumentumfilmet.

Michal Shahar, a terroristák áldozatává vált Kehat Shorr izraeli edző lánya a rendezvényen hangsúlyozta: ma sem múlt el a veszély. „A gonosz és a terror, ami végzett édesapámmal és a többi izraeli sportolóval, csak növekedett azóta a szörnyű nap óta az elmúlt 44 évben” – fogalmazott Shahar. „Az ENSZ, ahogy az Olimpia is, azt a reménységet jelképezi, hogy a nemzetek összefognak egy jobb jövő érdekében” – tette hozzá.

A müncheni túszdráma 40. évfordulóján, 2012-ben a meggyilkolt sportolók özvegyei közül ketten sikertelen harcot folytattak, hogy a londoni játékok nyitóünnepségén egy perces néma csenddel emlékezzenek meg az áldozatokról, ugyanis az Olimpiai Bizottság elnöke akkor elvetette az ötletet. Idén az Olimpiai Bizottság és az izraeli konzulátus együttműködésével Rióban megemlékezést tartanak az áldozatok emlékére augusztus 14-én.

zsido.com

 

Kép forrása: Arutz Sheva