Megdöbbentő fordulatot vett Argentinában Alberto Nisman államügyész rejtélyes halála: alig két nappal azután, hogy hivatalosan is öngyilkosságnak nevezték az esetet, maga az államfő, Cristina Fernandez de Kirchner Facebook-üzenetben helyezte lényegében hatályon kívül ezt a verziót, közölve, hogy maga sem hisz az öngyilkosságban.

Buenos Airesben felháborodott tüntetők ezrei vonultak utcára az egyre szövevényesebb ügy tisztázása érdekében, többen közülük – emlékeztetve a “Je suis Charlie” szlogenre – “Yo soy Nisnam” táblákkal vonultak. Az argentin nyilvánosság ugyanis kezdettől fogva nem adott hitelt a hivatalos változatnak, a megkérdezettek 70 százaléka szerint Nisman gyilkosság áldozata lett. A zsidó közösség épülete előtt már eddig is sokan demostráltak, az ügy pártatlan felderítését követelve.

De mi is történt? Alberto Nismant, aki a Buenos Aires-i AMIA zsidó központ elleni, 85 halálos áldozatatot követelő 1994-es merénylet kivizsgálását vezette, múlt vasárnap holtan találták a fürdőkádjában, mellette egy 22-es kaliberű pisztollyal. Közvetlenül ezután Kirchner nyilvánosan feltette a kérdést, vajon “mi vezet oda, hogy egy ember azt a szörnyű döntést hozza, hogy megválik az életétől?” A belügyi államtitkár, aki különös módon még a rendőrség megérkezése előtt a helyszínre sietett, szintén öngyilkosságnak nevezte a történteket.

Az 51 éves Nisman épp a napokban számolt volna be a parlamentben a nyomozás állásáról, de annyit már 280 oldalas előzetes jelentéséből tudni lehetett, hogy éppen Kirchnert vádolta meg az irániak és a Hezbollah által eltervelt merénylet eltussolásával. Pontosabban azzal, hogy más vezető kormánytagokkal együtt hivatalából fedezte a támadás iráni háttérembereit, legalább két teheráni hivatalnokot, állítólag azért, hogy ne veszélyeztessen egy, az irániakkal kötendő hatalmas olajüzletet. Szakértők azóta is vizsgálják, mennyire megalapozottak az ügyet tíz évig vizsgáló néhai államügyész vádjai. Kirchner szerint kifejezetten azért ölték meg Nismant, hogy rá tereljék a gyanút.

Az öngyilkossági tézis valóban több sebből vérzik. Miért tett volna ilyet Nisman napokkal a parlamenti beszámolója előtt? A másik: az argentin államügyészség szerint nem találtak lövések utáni maradékanyagokat Nisman kezén, ami igen különös, ha valóban ő lőtte főbe magát. Az biztos, hogy az 1994-es ügyben még egyetlen embert sem vontak felelősségre Argentinában.

A tüntetők a közösségi médiában már konspirációs elméleteket gyártanak, Nisman haláláért is Kirchnert teszik felelőssé, anélkül persze, hogy eddig bármi bizonyíték lenne arra, valóban az államelnök adott-e megbízást a kényelmetlenné vált államügyész megölésére. A demonstrációk egyik fő szervezője az AMIA zsidó közösség, amely közölte: “nem fogjuk hagyni, hogy Nisman halála az ügy halála is legyen.”

Közben újabb antiszemita támadás történt egy dél-argentin faluban: tíz izraeli turista megsebesült, amikor három támadó agresszív pogromhangulatot keltve Molotov-koktélokkal dobálta, kirabolta és megverte őket egy szállodában. A rendőrség állítólag ismeri az elkövetőket, de még senkit sem tartóztattak le.

Megszakítás