Daniel Patt meglátogatta a POLIN Lengyel Zsidó Történeti Múzeumot 2016-ban. A holokauszt túlélőinek és áldozatainak fotói között sétálva arra gondolt, hogy esetleg a saját rokonai mellett megy el anélkül, hogy tudna róla. A Google-nál dolgozó 40 éves szoftvermérnök ennek hatásra megalkotta a From Numbers to Names (N2N) nevű, mesterséges intelligencia által vezérelt arcfelismerő platformot, amely képes átvizsgálni a háború előtti Európából és a holokauszt idejéből származó fényképeket, és összekapcsolni azokat a ma élő emberekkel – derül ki a Neokohn beszámolójából.

Patt-et személyes okok is motiválják a munkában: négy nagyszülője közül három lengyelországi holokauszt-túlélő, és segíteni akart a nagymamájának megtalálni a nácik által meggyilkolt családtagjainak fényképeit.

Nagymamája mindössze 9 éves volt, amikor a háború kitört, és apjával és testvéreivel együtt kelet felé menekült szülővárosából, Zamosc-ból, míg édesanyja – Patt dédnagymamája – hátramaradt. Őt a náci invázió során lelőtték, Patt dédnagybátyját pedig később ölték meg. A család többi tagja túlélte az üldözést és a háború után New Yorkba emigrált.

Az N2N egyelőre csak a 10 legjobb potenciális találatot mutatja meg, amelyet a rendelkezésére álló adatbázisban talál. Bár a program még nem tökéletes, máris nagy sikereket ért el: a szoftverrel több százezer fényképet kutattak át, hogy az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma (USHMM), valamint egyes túlélők és a túlélők leszármazottai – köztük számos híresség – számára azonosítsák a régi fényképek szereplőit.

Patt a szabadidejében és saját erőforrásaiból dolgozik a projekten. Mostanra mérnökökből és kutatókból álló, egyre növekvő csapat csatlakozott hozzá, amely folyamatosan bővíti a szoftver hatókörét és pontosságát.

A jelenleg elérhető fotókon és videókon kívül Patt azon dolgozik, hogy az N2N további 700 ezer képhez jusson hozzá a holokauszt előtti és alatti korszakból.