A beutazóknak 72 óránál nem régebbi negatív koronatesztet kell bemutatniuk és egy egészségügyi kérdőívet is ki kell tölteniük. A csoportok mozgását speciális okostelefonos applikációval ellenőrzik majd.

Az Egészségügyi Minisztérium és a Beutazó Turizmus Szervezők Egyesületének vezetői megállapodtak, hogy a zsidó állam még áprilisban, az egyik legforgalmasabb időszaknak számító peszách előtt, ismét megnyitja határait a külföldi látogatók előtt. A könnyítés feltétele, hogy a lakosság beoltása a tervezett ütemben haladjon és kedvezően alakuljanak a fertőzöttségi mutatók. Amennyiben minden feltétel teljesül, a turistáknak akkor is szigorú szabályokat kell majd betartaniuk. Érkezés előtt az izraeli Egészségügyi Minisztérium weboldalán egy számos kérdést tartalmazó űrlapot kell kitölteniük, és csak akkor léphetnek az ország területére, ha a kérdőívet elfogadta a Bevándorlási Hatóság. Ezen felül egy három napnál frissebb, negatív vírustesztet is fel kell mutatniuk. A beutazás csak azon országok polgárainak lesz megengedett, melyek alacsony fertőzési rátával rendelkeznek.

A turistacsoportok vezetőinek egy olyan adatlapot kell kitölteniük, mely tartalmazza a teljes útitervet, az érkezéstől a hazaindulásig, a repülőjáratok számát, továbbá a szálláshelyek és a kísérőszemélyzet adatait. Az adatlapot a Turisztikai Minisztériumnak kell elküldeni. A csoport vezetőjének rendelkeznie kell egy izraeli mobilszámmal és elérhetőnek kell lennie az út teljes időtartalma alatt, hogy a hatóságok bármikor kapcsolatba léphessenek vele, továbbá telepítenie kell egy alkalmazást, melynek segítségével figyelemmel lehet követni a csoport mozgását.

A külföldi látogatók számára kötelező lesz egy olyan egészségbiztosítás megkötése, mely fedezi egy esetleges koronafertőzés gyógyításának költségeit.

Az izraeli gazdaság számára rendkívül fontos a határok mihamarabbi megnyitása, mert az ország északi és déli részén a lakosság 20%-nak a turizmus biztosítja a megélhetését. “Áprilisban mindenképpen el kell kezdenünk oxigént pumpálni a turisztikai ágazatba. A feltételeket már most meg kell határozni, hogy az utazásszervezők azoknak megfelelően tudjanak eljárni.” – mondta Joszi Fatal, a Beutazó Turizmus Szervezők Egyesületének elnöke.

“Izraelnek az az igen kedvező lehetőség áll a rendelkezésére, hogy olyan országimázs-kampányba kezdjen, mely kidomborítja Izrael kimagasló oltási eredményét. Óriási hiba lenne kihagyni ezt a remek PR-lehetőséget” – tette hozzá Fatal arra a tényre utalva, hogy a zsidó állam magasan vezet a lakosság beoltása terén.

A kiutazó turizmus kapcsán Izrael azt tervezi, hogy a vakcina mindkét adagjával beoltott izraeliek egy úgynevezett “zöld útlevelet” kapnak, mely tulajdonosainak nem kell karanténba vonulniuk, miután hazatértek egy külföldi utazásról vagy kapcsolatba kerültek egy igazolt vírushordozóval.

zsido.com

Forrás: Ynet