Antiszemita gyűlöletbeszédet rejtett egy szobor az amerikai Milwaukee külvárosában – állította egy blogger, aki erre gyorsan fel is hívta a figyelmet. Az alkotó szerint nem. Az eset komoly vitát generált az interneten, a szobor mindenesetre eltűnt a nyilvánosság elől.

Az alkotás betűkből áll össze, egy elfolyó alakot ábrázol és a zsidókra nézve sértő vagy éppen fenyegető jelzőket rejt, pl. „halott zsidó”. A blogger publikációja után mindössze hat nappal a szobrot, amit egy névtelen adományozó pénzéből készítettek, eltávolították a Michigan-tó partján lévő forgalmas helyéről – olvasható a forward.com cikkében.

Vannak, akik megkérdőjelezik, hogy a kifogásolt szavak szándékosan kerültek a szoborba, hiszen a betűk halmazát sokféleképpen lehet összeolvasni. Az alkotó, egy bizonyos Jaume Plensa időközben reagált a vádakra és azt írta: művét félreértelmezték, a betűk teljesen véletlenszerűen, nem egyvonalban helyezkednek el. A spanyol származású művész gyakran alkot betűkből felépülő struktúrákat.

Noah Chertkoff rabbi egy közeli zsinagógából úgy véli, hogy a dolog kicsit olyan, mint a Rorschach-teszt, mindenki mást lát meg benne…

Kép: msweetwood.com