Az Egyesült Arab Emirátusokban rendezett könyvfesztivált az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, ahol az antiszemita irodalom olyan klasszikusai is beszerezhetőek voltak, mint a Mein Kampf, vagy a Cion bölcseinek jegyzőkönyve.

“A kezdeményezés célja, hogy a békét, a kulturális gyarapodást és az intellektuális párbeszédet erősítse az oktatáson keresztül” – áll az UNESCO közleményében, amely szerint a könyvfesztivál feladata az, hogy “megnyissa az elméket”, illetve a “könyvek emberekre gyakorolt erejét és befolyását ünnepelje”.

A Simon Wiesenthal Központ ellenben rámutatott, hogy a könyvkínálat lefedte az antiszemita irodalom szinte teljes skáláját. A már említett alapkönyvek mellett meg lehetett vásárolni a legújabb zsidóellenes és holokauszt-tagadó műveket, illetve az arab nyelvű antiszemita irodalom legjavát is.

A Wiesenthal Központ súlyos kritikával illette az ENSZ szervezetét, amiért egy ilyen rendezvény mögé állt, és felszólította az UNESCO vezetőségét az elhatárolódásra:

“Sajnálatos módon visszaélnek az UNESCO nevével, mely bűnrészessé vált abban, hogy a fiatal arab olvasók hiteles szövegnek tekintik a zsidókról terjesztett, elvakult sztereotípiákat, melyeket a Hamasz, a Hezbollah és Irán közvetít. Ez különösen aggasztó abban az időben, amikor az Öbölállamok és Izrael között, a közös ellenség jelentette fenyegetés miatt, megindult a megbékélés” – áll a közleményben.

zsido.com

Forrás: Arutz7