Bizonyos kifejezésekre rákeresve az oldal szennyirodalmat kínál.

A „Rotschildok története” kifejezést beírva a keresőbe, az Amazon nem tényszerű történelemkönyvet, vagy többkötetes családtörténetet kínál az olvasóknak, hanem egy konspirációs teóriáktól áthatott, zsidóellenes irományt. A Rotschild család az antiszemiták kedvelt témája, hiszen a bankárok több nemzedéken átívelő története, kiterjedt kapcsolatrendszere és vagyona alátámasztja számukra az antiszemita konspirációs teóriákat.

Nem ez az egyetlen példa arra, hogy az algoritmussal valami nem stimmel. Ha rákeresünk arra, hogy „ki követte el 9/11-et”, akkor az első eredmény Nick Kollerstrom könyve lesz. Az író, saját bevallása szerint, régóta tagja az angliai 9/11-es igazság csoportjának, és ahogy sejthetjük, a szerző egy egész fejezetet szentel a Cion témakörnek, a zsidókat vádolva a támadások elkövetésével. Talán nem véletlen, hogy Kollerstrom jól ismert holokauszt-tagadó, aki egy ízben például kijelentette: „Reméljük, hogy az iskolás látogatóknak megfelelő módon megtanítják, milyen elegáns uszoda is volt Auschwitzban, amit az ott lakók építettek, hogy szombat és vasárnap délutánonként ott napozhassanak, vízilabda meccseket nézve.”

Tovább keresgélve, ha a zsidók és a rabszolga-kereskedelem kifejezésre keresünk rá, az első néhány találat között több antiszemita kiadvány is szerepel Louis Farrakhan tollából. Az Iszlám Nemzet nevű, radikális mozgalmat vezető Farrakhan évek óta azon ügyködik, hogy azt az alaptalan antiszemita vádat, miszerint az afrikai rabszolga-kereskedelem mögött a zsidók álltak, széles körben ismertté és elfogadottá tegye.

2000-ben amiatt tört ki botrány, mert a Cion bölcseinek jegyzőkönyve című, hírhedt antiszemita könyvet az erőteljes tiltakozás ellenére sem volt hajlandó az Amazon törölni a kínálatából. Mint mondták, nem cenzúrázzák a forgalmazott könyveket. A könyvet ma is árusítják, de a Rágalmazásellenes Liga figyelmeztető üzenete mellett a köteteken a cég saját megjegyzése is szerepel: „Az Amazon könyvforgalmazóként szilárdan hisz abban, hogy az egyik legfontosabb tevékenységünket jelenti a nyílt hozzáférés biztosítása a leírt beszédhez – függetlenül attól, hogy az mennyire gyűlölködő vagy csúnya. Mivel azt gondoljuk, hogy a bántalmazó beszédre a legjobb orvosság a még több beszéd, azt is lehetővé tesszük olvasóink számára, hogy észrevételeikkel, illetve osztályozással hallassák a hangjukat, és kifejezzék nézeteiket ezzel, illetve bármely más könyvvel kapcsolatban.”

Eredmények a „Rotschildok története” keresésre

Bár ez védhető érv, még nem ad választ arra a kérdésre, hogy miért részesíti előnyben az Amazon algoritmusa a bigottan antiszemita tartalmú írásokat a normális könyvekkel szemben. Nem az a nagyobb baj, hogy az Amazon antiszemita könyveket is árul, hanem az, hogy nem tanította meg az algoritmusának, hogy lefokozza az ilyen tartalmú anyagokat. Amennyiben egy könyvtárost személyesen kérdeznénk meg a fent említett témakörökről, könnyedén elkülönítené az antiszemita eszmefuttatásokat a valódi tényeket bemutató könyvektől. Az Amazon legnagyobb számú eladásra és a legmagasabb vásárlói elégedettségre optimalizált keresője azonban nem érzékeny a társadalmi következményekre.

Az erkölcsi problémákon túl ezek a keresési eredmények más hiányosságokra is utalnak. Ha valakit „a Rotschildok története” érdekel, valószínűleg történelmi hitelességű információra vágyik, nem egy olyan könyvre, melynek borítóján szellemszerű alakok préselnek ki vért egy földgömbből, előrevetítve a kötet ideológiai irányultságát.

Amennyiben az Amazonhoz, a Facebookhoz, vagy a Google-hez hasonló vállalatok valóban harcolni akarnának a virtuális térben megjelenő antiszemitizmus, hamis információk és gyűlölködés ellen, akkor az algoritmusokat nemcsak olyanok készítenék, akik tudnak programozni, hanem akik felismerik a konspirációs teóriákat és küzdeni is akarnak ellene. A számítógépek egyelőre erre nem képesek, jó lenne, ha valaki végre megtanítaná nekik.

 

zsido.com

 

Forrás: Tablet

 

Megszakítás