Egy vallásos zsidó csoporttól és egy kisgyermekkel utazó családtól tagadták meg a repülést az Egyesült Államokban. Azzal vádolták őket, hogy nem tartják be a maszkviselés szabályait. A felvételek másról tanúskodnak.

Antiszemitizmussal vádolják a Frontier Airline légitársaságot, amiért feltehetően hamis vádak alapján tagadták meg az utazást egy hászid családtól, majd egy hászid csoporttól is. Ők nem ismerik el, hogy vétettek volna a maszkviselés szabályai ellen, csupán 15 hónapos gyermekük utazott volna maszk nélkül, neki azonban ez nem is kötelező. A repülőgépen tartózkodó utasok közül többen arról számoltak be, hogy a vallásos zsidó utasok visszafordítása után a személyzet tagjai nyilvánosan örömüket fejezték ki.

A légitársaság közleményében kijelentette, hogy nem a kisgyermek okozta a problémát, hanem a maszk nélkül fedélzetre lépő felnőttek. Az antiszemitizmus ellen küzdő Rágalmazásellenes Liga (ADL) átfogó és átlátható vizsgálatot követel az ügyben. Ehhez képes Martin Joseph, az egyik eltávolított utas a következőről számolt be: “Az egyik lányomhoz és a férjéhez fordultak, és azt kérdezték: ‘Hol van a kisgyerek maszkja?’. A lányom elmondta, hogy két éves kor alatt nem kötelező a maszkviselés. Különösen felháborító, hogy olyan hárediektől is megtagadták a repülést, akiknek semmi közük sincs a családhoz. Ami történt, az rasszizmus és hátrányos megkülönböztetés, ebben biztos vagyok”.

Egy másik jogvédő szervezet, az OJPAC által bemutatott videófelvételen maszkban láthatóak a fedélzetre lépő hászid utasok. A család egyik tagja elmondta, hogy még a másfél éves gyereken is volt maszk és csak akkor vette azt le, amikor enni kapott. A felvételen megszólalnak azok az utasok is, akik tanúi voltak, hogy a légi utaskísérők összepacsiztak a hászidok leszállítása után.

“Láttam, ahogy egymás tenyerébe csapnak és azt mondják: ‘jól megmutattuk ezeknek a zsidóknak” – mondta egyikük. “Az első sorban ültem és láttam, hogy maszkban léptek a fedélzetre, mégis azt mondták, hogy maszk nélkül voltak” – mondta egy másik.

A Frontier Airlines később egy Twitter-üzenetet is küldött, melyben azt állították, hogy a család nem követte a személyzet utasításait:  “Egy népes csoport tagjai, köztük felnőttek, megtagadták a maszkviselést a 2878-as járaton, mely felszállásra készülődött a miami repülőtéren. Többször felszólították őket, hogy tartsák be a szövetségi előírásokat, majd kénytelenek voltak leszállítani őket a repülőgépről. A problémához nincs köze a két év alatti gyermeknek”.

A Newsweek hetilap megkeresésére a légitársaság a következő nyilatkozatot tette: “Mivel többször elutasították a szabályok követését, megtagadták a repülőgép elhagyását és agresszív módon viselkedtek a személyzettel, a rendfenntartó erőktől kértünk segítséget. Az Egyesült Államok kormányának rendelete szerint minden két év feletti utas, bizonyos fogyatékosságokkal élők kivételével, kötelesek maszkot viselni a repülőgép fedélzetén”.

A zsidók leszállításához 15 rendőr érkezett a fedélzetre. A fennakadás miatt végül törölték a járatot.

zsido.com

Forrás: Arutz7