Begin: Soha ne legyen polgárháború!

1948 júniusában egy hatalmas, harcosokkal és fegyverekkel megrakott hajó futott ki a franciaországi Port-de-Bouc kikötőjéből. A hajó az Altalena nevet viselte, és az újonnan megalakult Izrael Államba tartott, hogy a fedélzetén levő önkéntesek a rakományként szállított, Franciaországtól adományként kapott fegyverekkel együtt csatlakozhassanak az Irgun (más néven Ecel) nevű cionista félkatonai szervezethez. Ekkorra azonban az Irgunt elkezdték beolvasztani az izraeli hadseregbe, és ennek keretében megállapodást kötöttek, mely szerint a szervezet nem harcolhat és nem is fegyverkezhet a saját szakállára.

Az újonnan felavatott emlékmű
Az újonnan felavatott emlékmű
Mire az Altalena elérte az izraeli partokat, Dávid Ben-Gurion miniszterelnök és Menáchem Begin, az Irgun vezetője megállapodtak abban, hogy Kfár Vitkinnél rakodják ki a hajó terhét, abban azonban nem jutottak megállapodásra, hogy az érkező fegyvereken milyen arányban osztozzanak az Izraeli Védelmi Erők, illetve az Irgun tagjai. Ben-Gurion egy hadtestet vezényelt Kfár Vitkinhez. Mivel Begin nem volt hajlandó teljes egészében átadni az érkezett rakományt, a katonák tüzet nyitottak az Altalenára.

Az újonnan felavatott emlékmű
Az újonnan felavatott emlékmű
Begin a hajóval és a még rajta levő emberekkel Tel-Avivba hajózott, ahol ismét fegyveresek várták őket. Bár többen megtagadták a parancsot – többek közt három nem-zsidó repülőtiszt is –, nem egy olyan katona volt, aki tüzet nyitott. A hajón levők közül néhányan visszalőttek, de azután Begin parancsára felhúzták a fehér zászlót. Ettől függetlenül folytatódott a támadás a szárazföldről, a hajót találat érte, kigyulladt, a rajta levőknek menekülniük kellett.

2241096-1
Harcosok az Altalenán
Az összecsapásokban 19-en haltak meg, 16 Irgun-harcos és az izraeli hadsereg három katonája. A következő hetekben az Irgun számos tagját elfogták, és hosszabb-rövidebb ideig fogva tartották. Alakulataikat feloszlatták. Begin parancsot adott az embereinek arra, hogy ne támadjanak, mert nem akarta, hogy polgárháború törjön ki.

Az Altalena roncsát 2012-ben találták meg Rison leCion partjától néhány kilométerre, 300 méteres mélységben. Az első, mind a két fél halottainak emléket állító emlékművet 1998-ban állították fel a givátájimi Náchálát Jicchák temetőben. A napokban ugyanott újabb emlékművet avattak fel, mely az emlékeztetés mellett az egység fontosságára hívja fel a figyelmet. Az ünnepségen Netánjáhu a következőket mondta:

„Alig öt héttel az állam megalapítása után zsidók zsidókat lőttek le. Ez a vérontás sebet ejtett a nemzet szívén. Menáchem Beginre mindig is úgy fogunk emlékezni, hogy ő volt az, aki megakadályozta a helyzet eszkalálódását. Neki köszönhetően polgárháború helyett testvériség alakult ki… Az Altalena emberei szó nélkül csatlakoztak az Izraeli Védelmi Erőkhöz, hogy az arab ellenség ellen megvédjék az országot. Az ő nyomukat kell követnünk.”

Az égő Altalena, 1948. június 22.
Az égő Altalena, 1948. június 22.
„Küzdelmünk küzdelem a történelmi igazságért, gyökereinkért, hazánkért és fővárosunkért, Jeruzsálemért. Továbbra is harcolunk az igazságért, és építjük nemzetünket.” A miniszterelnök ezután így szólt az izraeliekhez: „Mindig emlékezzetek az Altalena embereinek fájdalmára. Izrael szeretete bármilyen szenvedésen képes felülemelkedni.”

Harcosok az Altalenán
Harcosok az Altalenán
Az új emlékmű a hajó modelljét formázza, betonból készült, fém bevonattal. Felirata egy Begintől vett idézet: „Soha ne legyen polgárháború.”