Csaknem 1,1 millió dollárt ad Németország egy új múzeum kialakítására az egykori sobibori koncentrációs tábor területén.

A pénzt egy állandó kiállítás létrehozására fordítják, amit várhatóan 2 év múlva nyitnak meg, a megállapodást a közelmúltban írták alá – derül ki a timesofisrael.com cikkéből. A projektben benne van Lengyelország mellett Izrael, Hollandia és Szlovákia. Szakmai segítséget nyújt az Auschwitz-Birkenau Alapítvány és a Majdaneki Állami Múzeum.

A német kormány az Auschwitz-Birkenau Alapítványon keresztül adja a pénzt, egy épület már készül a területen. Németország lengyelországi nagykövete a dokumentum aláírásakor a történelmi emlékezet fenntartásának fontosságáról beszélt.

Sobibor 1942 májusától 1943 októberéig működött, a nácik Lengyelországból, a mai Csehország, Szlovákia, Fehéroroszország területéről, Franciaországból, Hollandiából és Németországból hurcoltak oda zsidókat. Az áldozatok számát 170 és 300 ezer közé teszik. 1943 október 14-én felkelés tört ki a táborban, néhány fogolynak sikerült elmenekülnie.

zsido.com

Kép: timesofisrael.com