„Történelmet írunk ma városunk és nemzetünk számára. Itt történt meg, hogy az állam el akarta venni a zsidó nép utolsó leheletét, és itt nyitjuk meg az új zsinagógát, hogy az életet leheljen a zsidó népbe” – mondta Shalom Rabinovitz rabbi, Bad Homburg vor der Höhe város lubavicsi küldöttje.

A Frankfurt közelében fekvő Bad Homburgban hatszáz zsidó él, többségük a kilencvenes években vándorolt Németországba a volt Szovjetunióból.

Az ünnepséget az 1938-ban lerombolt régi zsinagóga helyén tartották. Az új zsinagógát 2010-ben kezdték tervezni, az Izraelből a városba költözött Rabinovitz-házaspár kezdeményezésére, akik óvodát és ifjúsági oktatóközpontot is nyitottak a településen. A rabbi egy, a Kristályéjszakára emlékező városi ünnepségen vetette fel először egy új zsinagóga megnyitásának gondolatát, ami kedvező visszhangra talált a városvezetésnél. A hitközség hamarosan megkapta egy állami tulajdonban lévő épület tulajdonjogát, majd egy üzletember, Evgeni Sternburg adományának köszönhetően megkezdték az ingatlan felújítását és zsinagógává alakítását.

A régi zsinagóga

Az avatóünnepség a város utolsó rabbijának unokája, a New Yorkban élő Shimon Herz rabbi Kél mále ráchámim imájával kezdődött, mellyel a holokausztban meggyilkolt Bad Homburg-i zsidókra emlékeztek. „Ma egy nyolcvan éves kör zárult be. Reggel nagyapámért mondtam kádist, aki itt fejezte be életét, este pedig a sehechejánu áldást mondtam el, mellyel az új korszakot köszöntöttem” – mondta Herz rabbi.

A rabbi és a polgármester

Beszédet mondott Bad Homburg polgármestere, Alexander Hetjes is. „Azért adtuk át ezt az épületet a zsidó közösség számára, mert azt szeretnénk, hogy több zsidó költözzön városunkba, és felvirágozzon a hitközség” – mondta.

Az új zsinagóga

Gadiel Mayrov, a helyi zsidó közösség egyik tagja így fogalmazott: „Amikor az a nemzet teszi lehetővé egy zsinagóga megnyitását, mely korábban meg akarta semmisíteni a zsidó népet, akkor népünk örökkévalóságát is megtapasztalhatjuk. Ám Jiszráél cháj – Izrael népe él!”.

zsido.com

Forrás: crownheights.info