A pilóta összesen két szót tudott jiddisül, de ennyi is elég volt, hogy ne tekintsék ellenségnek.

“Ruby” Rubenfeld a New York-i Peekskillben született 1919-ben, Lengyelországból bevándorolt zsidó szülők gyermekeként. A második világháború során repült a Királyi Légierő és az Amerikai Hadsereg pilótájaként is. A háború után Rubenfeld, akit életrajzírója „az USAF (Amerikai Légierő) kicsi, napbarnított pilótájaként” ír le négy pilótatársával együtt arra vállalkozott, hogy az izraeli légierő alapító tagja legyen.

Rubenfeld az amerikai légierő pilótájaként
Rubenfeld az amerikai légierő pilótájaként
Az aprócska légierő második bevetésén, az 1948-as függetlenségi háborúban Rubenfeld egyike volt annak a két pilótának, akik azt a parancsot kapták, hogy bombázzák a Tel-Aviv felé tartó egyiptomi erőket. A küldetés teljesítése közben Avia S-199-ese (amely a saját szavai szerint “nem volt egy túlságosan jó gép”) találatot kapott. Még sikerült izraeli terület fölé kormányoznia a repülőt, majd kiugrott belőle. Túl későn kinyíló ejtőernyőjével a Földközi-tengerbe zuhant, a becsapódástól eltört néhány bordája, valamint ágyéksérülést is szerzett.

Rubenfeld nagy nehezen partra úszott. A közeli Kfár Vitkin mosáv (mezőgazdasági település) tagjai azonban nem tudtak arról, hogy létezik izraeli légierő, mivel biztonsági okokból titokban tartották a létrejöttét. “A földművelők rám lőttek, ahogyan jöttem kifelé a vízből. Azt gondolták, arab pilóta vagyok.”

Avia_S-199_in_June_1948_(Israeli_Air_Force)
Az Avia S-199-es
A sérült pilóta nem tudta, hogyan jelezhetné nekik, hogy barát, nem pedig ellenség. Mivel se héberül, se pedig jiddisül nem tudott, elkezdte kiabálni azokat a szavakat, amiket ismert: „Sábesz, gefilte fis! Sábesz, gefilte fis!” – és ez mentette meg az életét.

Legalábbis így tartja a mendemonda.

Forrás: Virtual Jerusalem