A franciaországi település XIX. századi zsinagógája teljes felújításon esik át, amely magában foglalja a falak, a homlokzat és a tető, valamint a belső terek rendbetételét.

A munkálatok 2020 októberében kezdődtek és várhatóan 2021 szeptemberére fejeződnek be. A zsidó közösség tulajdonában lévő, műemlékként nyilvántartott épületet a víz beszivárgása annyira veszélyeztette, hogy le kellett zárni korábban – írja a jewish-heritage-europe.eu

Egy műemlékek helyreállításra szakosodott cég szerint, amelyik a munkálatokat végzi, a legjellemzőbb probléma az épület általános elöregedése, a bakteriális szennyeződés, valamint a külső burkolatot ellepő moha is.

A jellegzetes csíkos homlokzatú zsinagógát spanyol-mór stílusban építették 1872 és 1875 között egy korábbi zsinagóga helyére, amely az 1870-es francia-német háborúban szinte teljesen elpusztult.

A II. világháborúban a német megszállók feldúlták, majd a háború után az Egyesült Államok hadseregének zsidó katonáinak segítségével állították helyre. Utoljára az 1990-es években kapott karbantartást a zsinagóga.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu