Egy rabbinövendék, egy new yorki szemüvegbolt és a helyi Chábád nigériai gyerekek százainak teszi lehetővé, hogy hozzájussanak életük első szemüvegéhez.

Mendy Sternbach évekig járt a Hetedik sugárúton lévő optikai üzletbe, hogy jó sábátot kívánjon és néhány alkalmazottnak segítsen felvenni a tefilint. Egyszer elmesélte, hogy Nigériába utazik egy közelgő ünnep megszervezését segíteni. A bolt vezetője azt kérdezte: van egy nagy doboz használt szemüvege, tudna-e valamit kezdeni ezekkel Nigériában. Mendy Sternbach jó ötletnek tartotta a felvetést, azt is megbeszélték, hogy miként lehet szakszerűen újra használatba venni a szemüvegeket, szemvizsgálat után – olvasható a chabad.org cikkében. A történet itt nem állt meg, Sternbach máshol is érdeklődött és hamarosan rengeteg szemüveget gyűjtött össze.

Afrika legnépesebb országában az emberek 71 százaléka napi 1 dollárnál kevesebből kénytelen megélni, így minden segítség jól jön. A nigériai Chábád bekapcsolódott a szemüveg-akcióba. Uzan rabbi és felesége helyi iskolákat és árvaházakat kerestek fel, hogy felmérjék az igényeket és szemorvosokat is bevontak. 2013-óta működik a Chábád Nigériában, ahol más humanitárius programot is felkaroltak, együttműködve a közép-afrikai Chábád szervezettel. Eddig 300 szemüveget adományoztak a rászorulóknak, a Cohen’s Fashin Optical pedig tovább gyűjt New Yorkban.

 

 Kép: chabad.org