Adományt gyűjteni nem egyszerű dolog még akkor sem, ha az adakozó kedv megvan. Nehezíti a postai pénzátutalás vagy a személyes kifizetés nehézkessége, az adományról szóló igazolás kiállításának és eljuttatásának a költsége is. Erre a problémára talált megoldás Gönczi Péter, Nagypál Viktor és két üzlettársuk.

Eredetileg nem az adományozást akarták megkönnyíteni. Közös könyvkiadó vállalatuk számlázását szerették volna leegyszerűsíteni, amikor létrehoztak egy olyan internetes felületet, amely leegyszerűsíti a számlázást és kifizetést. Mint Gönczi Péter elmondta: a kisösszegű vásárlásoknál, például a párszáz forintos e-könyvek esetében akár haszonnal is megegyezhet a NAV által elfogadott számla nyomtatásának és célba juttatásának költsége. A megoldást jelentő internetes rendszer új lehetőségeket nyitott meg előttük.

„Arra jutottunk, hogy a szolgáltatások és termékek fizetése sokban hasonlít az adományozásra és egy ilyen program az adománygyűjtésnél is hasznos lehet.” A program kitalálói maguk is aktív tagjai az óbudai és a Vasvári Pál utcai közösségnek, így pontosan tudják, milyen nehézségekbe ütközik az adományok begyűjtése.

Sokaknak okoz gondot, hogy személyesen menjenek el az EMIH központjába befizetni például egy óbudai vacsorára szánt hozzájárulást. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy otthonukból fizessenek bankkártyával és az adományról szóló igazolást azonnal ki is tudják nyomtatni. Ugyanez a rendszer alkalmas arra is, hogy egy Ráckevei hétvégére vagy egy széderestére regisztráljanak a résztvevők és azonnal ki is fizethessék a díjat.

A másik felhasználási területet az un. snóder pénzek beszedése jelenti. A Tórához hívottak ugyanis hagyományosan bizonyos összeggel támogatják a közösséget, vagyis snóderolnak. Szombaton azonban nem nyúlunk pénzhez, így a kifizetés néha elmarad, vagy rendkívül körülményes az eljuttatása. Ezentúl azonban e-mailben lehet értesíteni az adományozót, aki bankkártyáról kényelmesen el tudja utalni a felajánlott összeget.

A program jelenleg az óbudai péntek esti vacsorák hozzájárulását tudja fogadni, de hamarosan a Vasvári Pál utcai zsinagógába járok is használhatják a rendszert. Ha ön is szeretne részt venni a közös szombatfogadáson és az azt követő kiduson, az alábbi linken utalhatja el adományát, melynek javasolt minimális összege 1000 ft/fő.

https://fandepay.com/pentek-esti-kiddus-obuda

Megszakítás