A madridi kormány  jóváhagyta a spanyol “visszatérési” törvényt, amely szerint az 1492-ben elűzött zsidók leszármazottai állampolgárságot kaphatnak Spanyolországban, anélkül, hogy meg kéne válniuk jelenlegi állampolgárságukról. A spanyol törvények eddig nem tették lehetővé a kettős állampolgárságot, kivéve, ha a szomszédos Portugáliában, Andorrában vagy az egykori gyarmatokon és a dél-amerikai országokban élőkről volt szó.

Az állampolgárságot kérelmezőknek bizonyítaniuk kell spanyol eredetüket családneveikkel, nyelvtudásukkal, családfájuk ismertetésével, valamint be kell mutatniuk a szefárd vallási közösség részéről kiadott igazolást, noha nem kell vallásosnak lenniük. A becslések szerint jelenleg mintegy három és fél millió szefárd zsidó él szerte a világban.  A szefárd zsidók amerikai szervezete üdvözölte a spanyol kormány döntését.

A Jiszrael Hajom című lap a döntéssel kapcsolatosan idézte Alberto Ruíz-Gallardón igazságügyminisztert: „Az elfogadott törvénynek nagy történelmi jelentősége van, nemcsak azért, mert múltunk olyan eseményéhez kötődik, amelyre nem vagyunk büszkék (mint a zsidók 1492-es kiűzetése), hanem azért is, mert ez a törvény a nyitott, plurális spanyol társadalom kifejezője is”.  A miniszter hozzátette, sok család megőrizte egykori házuk kulcsát.
 

Megszakítás