Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a főleg lubavicsi hászidok lakta környéken elszaporodtak az un. „kiütéses” támadások, aminek során a támadók a járókelők között nekirontottak és fellökték áldozatukat.

A több komoly sérülést is okozó támadássorozat ellen a múzeum munkatársai oktatással szeretnének fellépni. Ezért 100 környékbeli nem-zsidó gyereket láttak vendégül egy napra. A gyerekek játékos formában ismerkedhettek meg a zsidó élettel. Ebédre kóser pizzát kaptak, és feltehették kérdéseiket a zsidósággal kapcsolatban.
A gyerekkel Devorah Halberstam, a múzeum igazgatója és Nissen Brenenson rabbi, a múzeum programigazgatója beszélgetett.  Az egész napos kirándulás szervezésében a körzet közösségi ügyekkel foglalkozó nyomozói is részt vettek.  A gyerekeket különösen megérintette, amikor Devorah Halberstam elmesélte nekik, hogy fiát, Arit azért gyilkolták meg, mert zsidó volt – a beszélgetés végén sokan odamentek hozzá, hogy részvétüket fejezzék ki.
A program végeztével Halberstam asszony elmondta, hogy nagyon meglepte, mennyire nem tudtak a gyerekek semmit a zsidóságról, annak ellenére, hogy egy ilyen erős zsidó közösség szomszédságában laknak. „Azt kérdezték, hogy mik azok a rojtok a zsidók ruháján, meg, hogy minden zsidó ember rabbi-e. Nem akarták elhinni, hogy egy zsidó múzeum ennyire szórakoztató lehet.”
Halberstam asszony szerint a most lezajlott próba-program nagyon fontos lépés a zsidók és nem zsidók együttélésében. „Ezek a gyerekek a következő generáció vezetői. Ez a legjobb módja annak, hogy megértő és baráti kapcsolatot építsünk ki velük.”

Megszakítás