Mi történik, amikor egy vak ember arra kéri az izraeli járókelőket 200 sékellel a kezében, hogy váltsák fel azt két 10-esre? Megdöbbentő az eredmény. VIDEÓ

Ahogy számos országban, úgy nemrég Izraelben is egy elvégezték azt a kísérletet, amelyben megnézték, hogy mit tennének a helyiek, ha egy vak ember 200 sékkellel a kezében arra kérné őket, váltsák fel azt két 10-esre. Az USA-ban és Ausztráliában készített felvételeken a járókelők többnyire tájékoztatták az illetőt arról, hogy több pénzt tart a kezében, azonban voltak olyanok, akik a helyzetet kihasználták és elvették a nagyobb összeget.

Az Arutz Sheva honlapján közzé tett videóban azonban az látható, hogy több tucat izraeli közül senki sem csapta be a vak embert, hanem mindenki tudtára adta: valójában nem 20, hanem 200 sékelt tart a kezében. Olyan járókelő is akadt, aki adott neki 20 sékelt, anélkül, hogy a 200-at elvette volna.

Meglepő? Nem igazán.

Bárki, akinek volt szerencséje hosszabb időt eltölteni Izraelben, megtapasztalhatta azt a segítőkészséget, ami a helyieket jellemzi, még az ismeretlenek felé is. A zsidó állam polgárait sújtó terrorhullám közepette is számos alkalommal nyilvánult meg az izraeli társadalmat jellemző testvéries és felelősségteljes magatartás a közelmúltban. A közterek biztonsági kameráinak felvételein többször látni lehetett, hogy sokan a terrortámadások után sem a menekülést választották, hanem a sebesültek megsegítésére igyekeztek.

How honest are Israelis? Watch to find out!

How would you react if someone mistakenly gave you more money than they intended?This social experiment captures Israelis’ reactions when stopped by a “blind…

zsido.com

 

Kép forrása: Arutz Sheva