Izraelnek mond köszönetet honlapján egy szíriai túlélő.

Aboud Dandachi szeretné megosztani a világgal, hogy a szír menekültek mennyi segítséget kapnak Izraeltől, illetve különböző zsidó szervezetektől és magánemberektől. A Homszból Isztambulba menekült szunnita férfi egy weboldalt hozott létre „Thank You Am Israel”, azaz „Köszönjük Neked Izrael Népe” címmel, amelyen az izraeliek és Izraelen kívül élő zsidók szír menekülteket segítő, humanitárius tevékenységéről közöl cikkeket.

thankyouamisrael-768x315

„Szíriaiként erkölcsi kötelességemnek érzem, hogy az izraeli és zsidó szervezetek és magánemberek által a népem számára nyújtott támogatás ne maradjon titokban és ne felejtődjön el. Eljön a nap, amikor a szíriai konfliktusnak vége szakad, ahogy minden konfliktus véget ér egyszer. Azon a napon a szír nép minden bizonnyal viszonozni fogja azt a hatalmas segítséget, amelyet Izrael és a zsidó nép nyújtott számára. Bármilyen ellentét is volt közöttünk korábban, az eltörpül az együttérzés mellett, melyet a legsötétebb órákban sugároztak felénk, akkor, amikor a hálán kívül semmilyen más eszközünk nem volt, hogy viszonozzuk azt” – írta Dandachi januárban a weboldalra.

A 39 éves, projektmenedzserként dolgozó férfi elmondta, hogy fel sem merült benne, hogy a polgárháború öt évig is elhúzódhat. Ő még 2013-ban hagyta el szülővárosát és Libanonon keresztül Isztambulba települt át.

„Egész életemben azt hallottam, hogy „Izrael az ellenségünk” és „a zsidók gonoszak”. Be kellett azonban látnom, hogy valójában a zsidók a legemberségesebb és legnagylelkűbb nemzet a térségben. Amikor azt láttam, hogy a Hezbollah és Irán az életemre tör, és menekülnöm kell a szülőföldemről, miközben Izrael és a zsidók segíteni próbálnak, megváltozott a világszemléletem. Valóban a zsidók lennének az ellenségeink? Amikor Donald Trump rágalmaz minket, a svájciak és a dánok elkobozzák az értékeinket, amikor annyi ország fordul ellenünk, akkor éppen a zsidók azok, akikre számíthatunk, ők azok, akik még a veszélyt is vállalják, hogy segíthessenek. Ők lennének az ellenségeink? Bebizonyították, hogy a barátaink akarnak lenni. Hogyan is utasíthatnánk vissza egy kinyújtott kezet?” – mondta Dandachi, aki 2015. decemberében indította el blogját, egy Facebook és egy Twitter oldallal együtt, „az izraeli és zsidó szervezetek és magánemberek szíriai menekülteknek nyújtott segítségéért érzett hálából”.

Aboud Dandachi az azóta már szétlőtt homszi keresztes várban 2013-ban. A vár a világ legnagyobb épségben megmaradt keresztes vára volt a bombázásig
Aboud Dandachi az azóta már szétlőtt homszi keresztes várban 2013-ban. A vár a világ legnagyobb épségben megmaradt keresztes vára volt a bombázásig
Dandachi elmondta, hogy jelenleg nem tudja másképpen kifejezni a háláját, csak ezzel a weboldallal. „Nem vagyok médiavállalkozó, sem neves újságíró. Valójában egy egyszerű, falusi szír srác vagyok, aki akarata ellenére belekeveredett ebbe a szörnyűségbe. A meggyőzőerőm se túl nagy, még a saját testvéreimet sem tudtam meggyőzni arról, hogy balgaság az oroszoktól várni a probléma megoldását. Azonban azzal, hogy megörökítem mindazt a jót, amit Izrael és a zsidók a népemért tesznek, talán elérem, hogy az arab világban nyoma maradjon mindannak, amit a menekültekért tett ez a nép egy olyan helyzetben, amikor ennek semmilyen történelmi vagy praktikus oka nincsen” – tette hozzá.

„Valójában már korábban el akartam indítani a blogomat, de a török politikai helyzet aggodalomra adott okot. Azóta azonban sokat javult Törökország és Izrael kapcsolata, így már nem láttam akadályát a weboldal létrehozásának. Amikor menekült vagy, még jobban oda kell figyelned, hogy mit teszel, vagy mit mondasz. A lehető legjobb arcodat kell mutatnod és vigyáznod kell, nehogy megsértsd a befogadó országot.”

A blogon naponta jelennek meg új beszámolók olyan esetekről, melyben izraeliek és zsidók nyújtanak segítséget a háború elől menekülő szíreknek. Dandachi teljesen egyedül kezeli a weboldalt, melynek indulása előtt nem tudta, hogy milyen fogadtatásra számíthat. „Meglepően pozitívak a visszajelzések és sok támogató üzenetet is kapok. Ami hihetetlen, azok az araboktól érkező visszajelzések. Korábban biztos voltam benne, hogy éppen az arab szektor lesz a legellenségesebb, de erről szó sincs. Többen jelezték, hogy teljes mértékben egyetértenek velem, és örülnek, hogy valaki helyettük is kimondja, amit gondolnak, de nem mernek leírni” – mesélte Dandachi.

 Netánjáhu miniszterelnök és Mose Jáálon védelmi miniszter meglátogat egy hadikórházat, melyet az izraeli hadsereg hozott létre a Golán-fennsíkon a szíriai polgárháború sérültjeinek ellátására
Netánjáhu miniszterelnök és Mose Jáálon védelmi miniszter meglátogat egy hadikórházat, melyet az izraeli hadsereg hozott létre a Golán-fennsíkon a szíriai polgárháború sérültjeinek ellátására
A szír férfi elmondta, hogy blogját Izraelben is sokan követik figyelemmel, és már több interjút is adott az izraeli médiának. Bár szeretne személyesen is ellátogatni Izraelbe, tudja, hogy szír állampolgárként ez egyelőre lehetetlen. „Amint változik a helyzet, élni fogok a lehetőséggel” – tette hozzá.

Néhány bejegyzés a blogból:

„Miután az arab országok nem fogadták be őket, és Európába is egyre nehezebb bejutni, a szír menekültek a lehető legváratlanabb helyről kaptak segítséget és támogatást: Izraelből és különböző zsidó szervezetektől, illetve magánszemélyektől. Miközben szírek ezrei szenvednek a környező országok határövezeteiben, addig az izraeli egészségügyi egységek és kórházak fáradhatatlanul és nagylelkűen veszik gondjaikba a rászoruló menekülteket. Számos zsidó szervezet települt ki a Balkánra és Görögországba, hogy – a veszélyekkel dacolva – helyben segítsenek a háború poklából érkező szerencsétlenek millióin.”

Az IsraAID önkéntesei kengurukat osztanak szír és afgán menekülteknek a szerb-magyar határon
Az IsraAID önkéntesei kengurukat osztanak szír és afgán menekülteknek a szerb-magyar határon
„Senki sem mondhatja, hogy Izrael vagy a zsidók közönyösen szemlélnék a szír konfliktust. Miközben a környező arab államokban teljes a politikai bizonytalanság, az lenne a logikus, ha Izrael csendben kivárná, amíg Szíria felszámolja önmagát, de nem ez történik. Azt kívánom Izrael népének, hogy mindig áldottan és békében éljen!”

forrás

 

Megszakítás