A zsidóság évezredek óta jelen van az Appennini-félszigeten, korai temetkezési szokásaikról újabb részleteket ismerhetünk meg.

Nyáron számoltunk be egy különleges zsidó katakombáról a jewish-heritage-europe.eu cikke alapján. Venosában a korai középkorból is maradtak emlékek, például egy IX. században használt temető. A város kastélyában berendezett állandó kiállításon megtekinthetők a római korból származó, kőbe vésett zsidó feliratok. A katakombák dokumentálására, fejlesztésére nemrég 2,5 millió eurós összeget adott az olasz kulturális tárca. A puha vulkáni talajba vájt alagútrendszert 1853-ban fedezték fel, teljesen véletlenül.

Most újabb részleteket osztottak meg a helyszínről. Az egész alagútrendszer egy „temetődomb” belsejében található és nem csak zsidó, de keresztény része is van – olvasható a tudósításban. A járatokat a IV. és a VI. század között használták. A szakemberek szerint még nem fedezték föl a teljes járatrendszert. A falakon található feliratok alapján hét generáció családi kapcsolatait sikerült feltérképezni. Vizsgálták, hogyan változtak a gazdasági, társadalmi és kulturális viszonyok a két évszázad alatt. 75 feliratot sikerült azonosítani görög, latin és héber nyelven, valamint zsidó szimbólumokat.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu